nl fr en
30nov2005
'Vélo d'Or' en Kristallen Fiets voor Tom
Tom heeft nog enkele trofeeën bij om in zijn kast te zetten, hij won de Kristallen fiets en de Vélo d'Or.
Kristallen Fiets
Zoals verwacht heeft Tom de Kristallen Fiets gewonnen. In het referendum van Het Laatste Nieuws volgt hij zichzelf op.

Het is niet de eerste prijs van het jaar voor de sprintbom. Eerder won hij ook al de Nationale Trofee voor Sportverdienste, de Flandrien en de Gouden Fiets. Boonen is ook topfavoriet voor het Sportgala 2005.

Tom was uiteraard in zijn nopjes met zijn tweede Kristallen Fiets. "Ik ben heel tevreden dat ik de Kristallen Fiets, wat voor mij toch één van de gevestigde waarden op gebied van trofeëen is, gewonnen heb", aldus de wereldkampioen. Op de vraag wanneer hij op dezelfde hoogte zou staan als Johan Museeuw, die de trofee vijf maal won, antwoordde Boonen: "Nog drie jaar en dan ben ik er ook!".

Boonen won woensdag ook al de Vélo d'Or, die de beste wielrenner van de wereld bekroont. Toch heeft de Kristallen Fiets ook veel waarde in zijn ogen omdat "het Belgische publiek een kennerspubliek is". "Ik ben ook zeer blij dat Kevin Hulsmans tot beste helper verkozen is. Ik heb zelf ook op hem gestemd." Hulsmans is ploegmaat van Boonen bij Quick.Step-Innergetic. Boonen had ook lof over voor Sven Nys. "Ik weet hoe moeilijk het is om een dag de beste te zijn en Sven is dat bijna elke cross. Jammer dat er niet voor elke discipline een trofee is."

Sven Nys, tweede in het referendum, zei niet de minste moeite te hebben met de triomf van Boonen. "Tom wint niet alleen wat hij moet winnen, hij spreekt ook nog goed en hij oogt tegelijk goed. Beter kan niet voor de wielersport."

Niels Albert werd verkozen tot beste jongere en José De Cauwer werd uitgeroepen tot ploegleider van het jaar.

In het referendum van Het Laatste Nieuws, dat al aan zijn veertiende editie toe is, zijn journalisten van alle Belgische kranten, afgevaardigden van de wielerbond, ex-laureaten en bondscoaches stemgerechtigd. Zij mochten elk 3 punten, 2 punten en 1 punt toekennen aan hun drie favorieten. De lezers van Het Laatste Nieuws mochten stemmen voor de beste helper van het voorbije seizoen. Die eer ging naar Kevin Hulsmans, ploegmaat van Tom Boonen.


Kristallen Fiets:
1. Tom Boonen 169 ptn
2. Sven Nys 94
3. Philippe Gilbert 25
4. Nick Nuyens 17
5. Wim Vanhuffel 14
6. Kenny Belaey 9
7. Serge Baguet 8
8. Iljo Keisse 3
   Stijn Devolder 3


Vélo d'Or
Tom Boonen is na Johan Museeuw in 1996 de tweede Belg die de 'Vélo d'Or' wint. De prijs is uitgegeven door het Franse Vélo Magazine en beloont de beste renner ter wereld.

Een panel van sportjournalisten uit de ganse wereld riep dinsdagavond de wereldkampioen uit tot opvolger van Lance Armstrong. De Amerikaan, die al vijf keer als laureaat van de trofee uit de bus kwam, eindigde na zijn zevende, opeenvolgende Tourzege als tweede. De Italiaan Danilo Di Luca, de eindwinnaar van de allereerste ProTour, was derde.

Boonen kreeg 84 punten achter zijn naam, Armstrong 65 en Di Luca 49. Na Museeuw, Cipollini en Jalabert is de 25-jarige Kempenaar de vierde laureaat die geen deel uitmaakt van de familie van rondewinnaars als Indurain, Rominger, Pantani, Ullrich en Armstrong, die de overige trofeeën onder elkaar verdeelden.
Bron: Sport.be en HLN.be
Reacties op dit artikel
© 2013 tomboonen.com