Fietsen & wandelen

Fietsen en wandelen

Op en rond het Sven Nys Cycling center

Rondom het belevingscentrum, tegen de flanken van de heuvel, zijn vaste fiets- en wandelparcours aangelegd.

Het gekende veldritparcours van de Grote Prijs Sven Nys is permanent berijdbaar met de crossfiets en de mountainbike, voor geoefende mountainbikers ligt er nog een extra single track. Er zijn tal van bmx- en trialparcours: een pumptrack, dirtline, rockgarden,...

Voor wie het domein op zijn gemakje wil verkennen en wil genieten van de rust en de natuurpracht, slingert er een mooi wandelpad door de site dat voor iedereen toegankelijk is.

Praktisch:

 • Alle parcours zijn gratis en dagelijks toegankelijk
 • Douches zijn voor iedereen beschikbaar aan 3 euro per persoon (tijdens de openingsuren).
 • Fietsafspuitpunt is voor iedereen beschikbaar aan 1 euro per fiets.

Omgevingsplan

Outdoour 01
Outdoour 02
Outdoour 03

Groepen onder begeleiding

Groepen die langskomen met eigen begeleiding worden gevraagd dit op voorhand te melden via info@svennyscylingcenter.be en een kleine bijdrage van 3 euro per deelnemer te betalen. Op die manier dragen alle gebruikers van het terrein (een beetje) bij tot het onderhoud ervan.

De initiatiefnemer en bijbehorende groep betreden het terrein onder eigen verantwoordelijkheid. Balenberg kan niet aansprakelijk gesteld worden voor ongevallen waarbij sprake zou zijn van gebreken aan het parcours of de obstakels. De initiatiefnemer moet begrip hebben voor de staat van het parcours o.i.v. het weer of evenementen die plaatsvonden.

Praktisch:

 • Melding bezoek domein met groep via info@svennyscylingcenter.be.
 • Bijdrage van 3 euro per deelnemer voor gebruik terrein en infrastructuur.
 • Inclusief 1 gratis inkomticket voor het belevingscenter - 1 jaar geldig.
 • Betaling ter plaatse aan het onthaal contant/bancontact of per overschrijving op factuur.
 • Optioneel: gebruik afspuitstand (1 euro per fiets) en gebruik kleedkamers/douches (3 euro per persoon).

In het Hageland

Een heuvelachtige streek waar wijnhellingen en fruitboomgaarden het landschap kleuren, bezaaid met landelijke dorpen en verrassende provinciestadjes. Een fietstocht of wandeling in het Hageland is altijd een aangename verrassing.

De Balenberg met het Sven Nys Cycling Center is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van heel wat wandel- en fietstrajecten:

Het Sven Nys Cycling Center sluit aan op het fietsroutenetwerk Vlaams-Brabant, op de Sport.Vlaanderen mountainbikeparcours en op wandelingen in de buurt. Op die manier is de Balenberg een toeristische trekpleister voor elke fietser en wandelaar in het Hageland.

Voor meer info over wandelen, fietsen en bezienswaardigheden in de regio kan je terecht aan het onthaal van het center. Alle fiets- en wandelkaarten en toeristische info zijn hier trouwens te verkrijgen.

Fietsen in het Hageland

Er is keuze uit:

Sven Nys Cycling Route

Voor de meer geoefende fietser tekende Sven Nys zelf een 90km lang traject uit. Je ondervindt aan den lijve dat het Hageland verre van vlak is en daarom ook een ideaal trainingsparcours. Het volledig traject is vanaf het najaar van 2016 volledig bewegwijzerd.

Fietsen op en rond de Balenberg

Fietsen op en rond de Balenberg

Recreatieve fietsroutes in de regio

Je hoeft helemaal niet je koersfiets of mountainbike boven te halen om te genieten van dit mooie stukje Hageland. Ontdek de streek via vier recreatieve fietslussen met elk een eigen accent, langs de knooppunten van het Fietsnetwerk Vlaams-Brabant. Deze fietslussen brengen je o.a. vanuit Leuven en Aarschot naar de Balenberg.

Balenbergwandeling

 • 11,5 km
 • Startplaats en parking:
  • Start 1: Sint-Annakerk, Betekomsestraat, Baal
  • Start 2: Sven Nys Cycling Center, Balenbergstraatje 11, Baal
 • Traject: de wandeling loopt grotendeels over geasfalteerde dorpswegen en is vlak, met uitzondering van de Balenberg.
 • Bewegwijzering: De wandeling is in ��n richting bewegwijzerd met zeshoekige wit-rode borden.
 • Download de route

Balenbergwandeling

Natuurwandeling Balenberg

Natuurwandeling Balenberg

 • 2,5 km
 • Startplaats en parking: Sven Nys Cycling Center
 • Bewegwijzering: Blauwe pijlen (Natuurpunt)

Start aan het Sven Nys Cycling Center voor een mooie wandeling door natuurgebied Balenberg. Klimmen naar mooie uitzichten en weer dalen naar de salamanderpoel en vuurvlinderweides. Een korte, maar pittige wandeling.

Dwars door het Hageland gravelroute

Ontdek de Strade Bianche van het Noorden! Een fietslus van 75 kilometer voor wie een spatje modder en wat zand tussen de kiezen niet schuwt. Maar dat doen de renners van Dwars door het Hageland ook niet.

Dwars door het Hageland Gravelroute

Sven Nys MTB route

Voor de liefhebbers van mountainbike is er een bewegwijzerde route van 23 km. Deze route werd ontworpen door de gemeenten Tremelo en Begijnendijk i.s.m. Sport Vlaanderen en de dienst sport van de provincie Vlaams-Brabant. Er zijn ook enkele mountainbikefietsen te huur in het Belevingscentrum. Bovendien zijn er kleedkamers en sanitair voorzien en is er een afspuitpunt om de fietsen te reinigen.

Eddy Merckx Cycling Route

De Hagelandse Eddy Merckxroute vertrekt in het wielercaf� Boerenhof aan de kerk van Meensel en brengt je in een lus over dezelfde wegen waar de jonge Eddy zijn eerste fietservaring opdeed. De recreatieve route van 30 km volgt de knooppunten van het fietsnetwerk Vlaams-Brabant. De sportieve route -70 km- heeft haar eigen bewegwijzering. Bereid je voor op enkele flinke kuitenbijters.

Eddy Merckxroute

Hagelandse Heuvels

Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels

Rijg de knooppunten aan elkaar tijdens een wandeling op Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels. Afwisseling troef met beboste heuvels, natte graslanden, verborgen hoekjes en verrassende vergezichten.

Bestel de kaart

Wandelnetwerk Demer & Dijle


Bestel de kaart

Ontdek de mooiste fietsroutes in de buurt

Wij selecteerden voor u de mooiste fietsroutes in de buurt van het Sven Nys Cycling Center en bundelden ze per categorie.
Klik in de kaart op de fietsicoontjes voor meer info over een bepaalde route.

Gravel

Mountainbike

Road

Tourist