De Sluitingsprijs Putte-Kapellen is een koers die vaak op een massasprint eindigt, maar dat was deze keer buiten Taco Van der Hoorn gerekend. De 24-jarige Nederlander houdt van aanvallend koersen. "Oorlog en chaos creëren, dat is koers!"

"Ik hield er van bij de start ernstig rekening mee dat het vandaag wel eens een koers voor vluchters kon worden", legde Van der Hoorn (Roompot-Nederlandse Loterij) uit. "Wij kwamen met een omvangrijke ploeg aan de start en mikten absoluut niet op een massasprint en ik had de indruk dat ze dat bij Lotto Soudal, ook een sterk blok, ook vol wilden koersen. Zo heb ik het graag. Oorlog en chaos creëren."

"Toen we in de slotronde met 8 voorop waren, heb ik af en toe een prik uitgedeeld. Maar het waren eigenlijk meer schijnaanvallen om nog meer chaos te creëren dan dat het alles geven was. Mijn vorige twee overwinningen heb ik geboekt door aan te gaan op 800 meter van het einde en ik wilde het vandaag anders doen."

Een cruciaal moment bleek de demarrage van Piotr Havik op een tweetal kilometer van de meet. "Ik ben ik er achter gesprongen, maar ik heb bewust niet meteen het gat dichtgereden. Als ik bij hem zou aansluiten, zou hij wellicht de benen stil houden, vreesde ik. Na de laatste bocht heb ik er wel alles uit geperst en kon ik hem nog vrij vlot remonteren", glunderde Van der Hoorn, die een zware periode achter de rug heeft.

In november vorig jaar liep de Nederlander een hersenschudding op. De gevolgen waren ernstiger dan aanvankelijk leek. Zo erg zelfs dat het lange tijd onzeker was of hij zijn carrière als wielrenner wel zou kunnen verderzetten. Pas in de zomer van dit jaar kon Van der Hoorn zijn rentree vieren. In augustus won hij meteen een rit in de BinckBank Tour en in september de Primus Classic.

"Mentaal was het een erg zwaar seizoen. Ik ben blij dat ik met deze mooie overwinning kan afsluiten en nu wat rust kan nemen. Als U23-renner was ik zeker niet de meest getalenteerde, maar de voorbije maanden heb ik grote stappen gemaakt in mijn ontwikkeling." Volgend jaar krijgt Van der Hoorn een kans bij WorldTour-team LottoNL-Jumbo, waar hij zich graag wil tonen in de voorjaarsklassiekers en een rol zal krijgen in de sprinttrein van Dylan Groenewegen of Danny Van Poppel.