Met twee zeges op rij begon Mathieu Van der Poel afgelopen weekend opnieuw indrukwekkend aan het nieuwe veldritseizoen. Komende dinsdag zal het Nederlandse supertalent ook zijn kunnen op de weg nog eens tonen. Streekrenner Van der Poel wordt de absolute blikvanger van de 85ste editie van de Sluitingsprijs Putte-Kapellen, die één WorldTour-team en vier ProContinentale ploegen mag verwelkomen.

Alleskunner Mathieu Van der Poel is op de weg regerend Nederlands kampioen en vice-Europees kampioen. In augustus schreef hij ook nog twee ritten in de Arctic Race of Norway op zijn naam. Nadien concentreerde de 23-jarige Nederlander zich op het mountainbiken. Niet zonder succes, want begin september veroverde hij brons op het WK MTB in Zwitserland.

Afgelopen weekend ruilde Van der Poel zijn mountainbike in voor een crossfiets en snelde hij meteen naar de zege in zowel Meulebeke als Ronse. Zondag start hij als topfavoriet in de Superprestige in Gieten... en dinsdag zal niemand durven zeggen dat de renner van Corendon-Circus kansloos is in de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen. Van der Poel woont in Kapellen en is dus zonder twijfel gebrand op een knalprestatie in eigen streek.

HULDIGING JAN JANSSEN

De bekendste ex-renner uit de streek is Jan Janssen. De 78-jarige oud-kampioen is al decennialang thuis in Putte en zal na koers uitgebreid in de bloemetjes gezet worden. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat Janssen als eerste Nederlander ooit de Tour de France won.

LOTTO SOUDAL LANCEERT BELGISCHE TOPTALENTEN

Met Lotto Soudal komt er één WorldTour-ploeg aan de start dinsdag. Jelle Wallays, Nikolas Maes, Frederik Frison en de snelle Nederlander Moreno Hofland zijn bekende namen, maar de ploeg komt ook met drie talentvolle Belgische stagiairs aan de start. Brent Van Moer pakte vorige maand op het WK in Innsbruck zilver in de tijdrit van de beloften, Stan Dewulf werd dit voorjaar de eerste Belg in twintig jaar die Parijs-Roubaix bij de beloften op zijn naam kon schrijven en Gerben Thijssen werd in augustus in Stabroek Belgisch kampioen bij de U23 op een parcours dat deels gelijk is aan dat van de Sluitingsprijs. Lotto Soudal heeft dus vele ijzers in het vuur dinsdag.

VOLGT DE KLEIJN ZICHZELF OP?

Ook de vier ProContinentale ploegen die dinsdag om 12u50 aan de startlijn in de Ertbrandstraat zullen staan, brengen heel wat interessante namen in stelling. Sport Vlaanderen-Baloise komt met onder andere Jonas Rickaert, Piet Allegaert en Amaury Capiot; Veranda's Willems-Crelan met Dries De Bondt en Senne Leysen; WB Aqua Protect Veranclassic met Maxime Vantomme en de snelle Kenny Dehaes en Roompot-Nederlandse Loterij met Jesper Asselman, Brian Van Goethem en Taco Van der Hoorn. Die laatste won in augustus in de BinckBank Tour nog de rit met aankomst in Antwerpen. Ook Arvid De Kleijn (Metec-TKH Continental), de verrassende winnaar van de Sluitingsprijs vorig jaar, zal van de partij zijn om een nieuwe gooi naar de zege te doen.

PLOEGENTIJDRIT

Voorafgaand aan de 85ste Sluitingsprijs Putte-Kapellen vindt voor het eerst een ploegentijdrit plaats. Met een team van vier collega's of vrienden kan iedereen zich voor één dag profrenner voelen. Het traject van 7 km loopt langs de wegen waarop later op de dag de profs hun koers rijden. "Het lokaal enthousiasme om mee te doen is erg groot", zegt Nick Van Den Bosch van organisator Golazo.

"Het sluit ook perfect aan bij de missie van Golazo waarbij we mensen willen aanzetten om minstens 30 minuten per dag te bewegen. We geloven dat dagelijkse beweging belangrijk is omdat het ons leven verbetert. Tegen 2025 willen we de sportparticipatie in België verhogen van 60% nu naar 90%. Een evenement als deze ploegentijdrit is hiervoor een ideaal platform. Actieve deelname... om nadien te genieten van topsport van de bovenste plank!"