In het najaar van 2021 vond in het Portugese São Pedro do Sul het Europees kampioenschap skyrunning plaats. RunningBE sprak met de Italiaan Marino Giacometti - de bezieler van de discipline - en onze (eerste) Belgische EK-deelnemers.

Skyrunning is een heel spectaculaire en attractieve loopdiscipline. In de statuten van de International Skyrunning Federation (ISF) staat de sport omschreven als berglopen tot of boven de 2000 meter, met een minimum stijgingspercentage van gemiddeld 6% over de totale afstand, en met een parcours waarvan minstens 5% een stijgingspercentage van 30% of meer heeft. De moeilijkheidsgraad mag niveau II niet overschrijden, zoals erkend door de International Climbing and Mountaineering Federation. De lopers mogen klimstokken en stijgijzers gebruiken die hun kunnen helpen bij het klimmen.

Het voorbije EK werd georganiseerd op het parcours van de Pisão Extreme, een skyrun door de Portugese Serra da Arada met toppen van net boven de 1000 meter. De parcoursbouwers opteerden voor een ondergrond met veel leisteen en overwegend steile bergpaadjes, die tot enkele decennia geleden voor de inwoners zowat de enige manier waren om zich een weg te banen door dit woeste en moeilijk toegankelijke gebergte. Met een sky-ultrarun van 65 km met 6500 hoogtemeters en een skyrun van 35 km met 3500 hoogtemeters op het programma was er aan klim- en klauterpartijen alvast geen gebrek.