Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat yoga bijdraagt aan een gezonder gewicht. Hier lees je hoe dat juist komt.

Yoga heeft vele gezondheidsvoordelen, zowel fysiek (een sterker en flexibeler lichaam) als mentaal (meer rust in je hoofd). Tel hierbij nog de voordelen op je gewicht bij, en je hebt niet veel meer redenen nodig om (vaker) je matje uit te rollen. Wetenschappers stellen namelijk dat deze beweginsvorm een doeltreffende manier is om een lager gewicht te krijgen en te behouden.

Eerst en vooral kunnen de intensievere yogavarianten, zoals poweryoga en Bikram-yoga, je gewichtsverlies stimuleren door het verbranden van kilocalorieën bij de krachtige bewegingen en door de vele spieren die je ermee aanspreekt. Maar ook de rustigere yogaversies, zoals Vinyasa of Hatha, waarbij je je hele lichaam gebruikt, maar ook de connectie tussen lichaam en geest sterk aanwezig is, kunnen effectief zijn bij gewichtsverlies.

Waarom yoga helpt

Verschillende studies stellen een verband vast tussen yoga en gewichtsafname. Onderzoekers aan de Harvard Medical School toonden aan dat zij die wekelijks een halfuur aan yoga deden gedurende vier jaar minder gewicht bijkwamen in vergelijking met zij die niet aan yoga deden. Meer nog: zij die yoga beoefenden, kwamen niet enkel minder bij, maar verloren zelfs gewicht.

Yoga helpt om de connectie tussen je geest en lichaam te versterken: de focus op je ademhaling zorgt ervoor dat je wel moet 'vertragen' en bewust moet zijn van de bewegingen die je lichaam maakt. Dit groter bewustzijn zal zich ook uiten op andere levensvlakken, zoals mindful eten, een vermindering van stress en verbetering van slaap. Allemaal zaken die bijdragen aan een gezond gewicht en een rol spelen in de strijd tegen overtollige kilo's. Yoga helpt je dus bewuster omgaan met eten én bij het ontwikkelen van een positiever zelfbeeld.

Meer nog: yoga kan ook een positieve impact hebben op je sportprestatie. Zo zouden sedentaire individuen na 8 weken waarin ze minstens twee keer per week aan yoga deden (voor een totaal van 180 minuten), meer spierkracht en een betere conditie hebben. Ook deze voordelen zijn belangrijk om meer uit je sportsessie te halen en ervan te genieten, zodat je - ook naast je yogamatje - makkelijker kilo's kan kwijtspelen.


In het novembernummer van runningBE magazine vertellen we je alles over yoga & pilates voor lopers, met advies van Start 2 Run-gezicht Evy Gruyaert en kinesitherapeute Els Lobbedey. Haal het magazine in huis (verkrijgbaar in de winkel), bestel het novembernummer online of lees het artikel hier digitaal.