Plantaardige melkvarianten zijn nog nooit zo populair geweest. Je vindt tegenwoordig tal van variaties: sojamelk is natuurlijk de bekendste, maar ook havermelk en notenmelk kom je steeds meer tegen. Hier lees je hoe je zelf je notenmelk kan maken!

In een recent artikel op onze website, las je al over vegan voeding bij een actieve levensstijl. Omdat november de maand is waarin veganistische voeding extra aandacht krijgt, delen we ook enkele 100% vegan receptjes om je te inspireren en zelf mee aan de slag te gaan. Dit keer leggen we je uit hoe je zelf eenvoudig notenmelk maakt.

In vele plantaardige melkvarianten die je in de supermarkt koopt, zitten er best weinig noten in - hoewel de naam amandel-, kokos- of cashewnotenmelk dat wel doet vermoeden. In sommige merken zit slechts 2% noot, vermengd met water, suiker, zout en een aantal toegevoegde vitaminen. Je zou het eigenlijk beter suikerwater met amandelsmaak kunnen noemen. Hetzelfde geldt voor sojamelk (6% soja) en cashewnotenmelk (6% cashewnoten).

Beter is het om zelf je noten- of zadenmelk te maken. Zo doe je dat:

* Neem 100 gram ongezouten en ongebakken noten of zaden naar keuze en laat deze een nachtje weken in water.
* Giet het water af en voeg 500 ml vers water toe.
* Blend de noten met het water in een krachtige keukenmachine.
* Giet het mengsel door een schone theedoek en knijp al het vocht eruit. (De pulp kun je nog gebruiken voor allerlei lekkere baksels.)
* Extra tip: voeg ook eens kaneel, kardemom, vanillepoeder of koekkruiden toe aan het water. Of gebruik afgekoelde (chai)thee in plaats van water.