In een land waar bossen niet dik gezaaid zijn is het geen verrassing dat lopers veelal opteren voor de typische asfaltwegen voor hun loopjes. Een gezonde variatie in loopondergrond is nochtans geen overbodige luxe om de impact op je gewrichten te beperken.
De deur uitstappen en aan je loopje beginnen, het is en blijft voor velen de moeilijkste stap. De drempel wordt al kleiner wanneer je meteen kan beginnen lopen als je buitenkomt dan wanneer je eerst nog een verplaatsing moet maken. In veel gevallen is een loopje op het asfalt dan de enige optie. Je 'carrosserie' wordt echter sterk op de proef gesteld als je altijd en alleen maar op asfalt of beton loopt. Daarom is voldoende variëren in ondergrond van belang. Wij leggen je uit waarom het interessant is om nu en dan eens het asfalt de rug toe te keren en welke rol horizontale demping in dit proces speelt.
Voldoende variatie van loopondergrond loont
Asfalt of betonnen ondergronden zijn hard en stug, terwijl zachte ondergronden iets meer meegeven en een horizontaal dempend effect creëren. Dit effect voel je niet altijd, maar je schuift als het ware steeds een klein beetje vooruit. Als je op harde grond loopt, krijg je de kracht die je zet dubbel en dik teruggekaatst, omdat er hier geen sprake is van horizontale demping. De interne belasting op je gewrichten zal bijgevolg vele malen groter zijn. Gelukkig is het kiezen voor een zachte ondergrond makkelijker dan je in eerste instantie misschien zou denken.
'Alles wat geen asfalt of beton is, categoriseren we onder de noemer: zachte ondergrond. Je hoeft dus echt niet een Finse piste of bos op te zoeken om winst te boeken.'
Niet iedereen vindt het prettig om op zachtere paden te lopen. Het is iets lastiger, en misschien is het woord vermoeiender hier evenmin misplaatst. Je spieren worden immers net iets harder aan het werk gezet in vergelijking met harde ondergronden. Op de weg zal je dan weer makkelijker tempo kunnen maken en ervaar je meer stabiliteit, maar krijg je helaas ook meer impact te verduren. Dat wil niet zeggen dat het afgeraden is om op asfalt of beton te lopen. Hoe meer variatie, hoe beter. Deze regel geldt eigenlijk voor alles. Niet alleen op vlak van ondergrond, maar ook qua type trainingen, schoenen, ...
Hoe past het gepatenteerde CloudTec van On in dit plaatje?
On werkt met een CloudTec-technologie, waardoor de buitenzool bestaat uit losse 'Clouds'. Deze Clouds hebben de ruimte om in meerdere richtingen te bewegen. Ze kunnen inveren en zo de verticale impact opvangen, maar kunnen eveneens horizontaal meebewegen waardoor ze de diagonale grondreactiekracht beter counteren.
Daarnaast is het dempingsmateriaal achteraan de voet, waarop de meeste impact komt, groter en staat het verder uit elkaar. Ter hoogte van de voorvoet staan deze Clouds veel dichter bij elkaar en deze zijn eveneens stugger. Dat maakt dat ze zich bij elke afzet opspannen om krachtig af te zetten. Kortom, de combinatie zorgt voor een goede demping zonder een krachtige afzet te verwaarlozen.
Ondanks de goede demping die onder meer de schoenen van On kunnen bieden, blijft het raadzaam om af en toe van ondergrond te wisselen. Niet alleen om de impact op je lichaam in te dijken, maar ook om de slijtage van je loopschoenen te beperken.
Daarnaast is het ook raadzaam om een grondige individuele analyse te laten uitvoeren om de juiste loopschoen voor jouw loopstijl en voetafwikkeling te vinden. Het vinden van een geschikte loopschoen blijft namelijk heel persoonlijk.
Benieuwd naar On loopschoenen? Maak een afspraak in één van de winkels van Runners' lab of bekijk de schoenen in de webshop.