Sinterklaas komt eraan ... En dat betekent een overvloed aan speculaas of kruidnoten. Grijp je al snel (en iets te veel naar wens) naar de voorverpakte varianten in de supermarkt? Ga dan eens aan de slag met onderstaand receptje, zodat je ook op een gezonde manier van al dat lekkers kan genieten.

Naast chocolade, mandarijntjes en marsepein, horen ook speculaas en kruidnoten traditioneel bij Sinterklaas. Kruidnoten (ook weleens 'pepernoten' genoemd) zijn lekker, maar bevatten ook veel geraffineerde suikers. Hieronder vind je een voedzame variant. Snacken zonder schuldgevoel dus! 

Ingrediënten: 

- 150 gram spelt- of boekweitmeel 
- 50 gram amandelmeel (ben je allergisch aan noten? Voorzie dan 50 g extra spelt/boekweitmeel) 
- 2 theelepels speculaaskruiden 
- 4 theelepels kaneel 
- 5 eetlepels kokosolie 
- 4 eetlepels plantaardige melk (soja, amandel, kokos, haver, ...) 
- Optioneel: honing of kokosbloesemsuiker, cacao 

Bereidingswijze: 

- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Smelt de kokosolie in een pannetje.
- Meng alle ingrediënten en kneed het mengsel met je handen tot een homogene massa. 
- Maak kleine balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat in de vorm van een kruidnoot. 
- Voeg extra melk toe als het deeg te droog is of extra meel toe als het deeg te nat is. Als het niet lukt om er balletjes van te maken, kan je het deeg best een tijdje in de koelkast zetten. 
- Plaats de balletjes 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven. 
- Wacht zeker tot de kruidnoten mooi lichtbruin kleuren en laat afkoelen. Zo worden ze lekker krokant.

Smakelijk!