Misschien heb je geen extra reden nodig om pasta te eten, maar de conclusie uit deze studie is toch best verrassend.

Uit een Amerikaanse studie, gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Frontiers in Nutrition, blijkt dat het dieet van zij die pasta aten meer voedingsstoffen, zoals magnesium, ijzer, foliumzuur, vitamine C en vitamine E, bevatte dan het dieet van zij die geen pasta aten. Meer nog: de 'pasta-eters' consumeerden minder toegevoegde suikers en minder verzadigde vetzuren. Daarnaast steden de onderzoekers vast dat het eten van pasta niet leidde tot een hogere calorie-inname of een grotere consumptie van zout en vetten - wat vaak verondersteld wordt. 

Soorten pasta 

Je kan makkelijk een gezonde pastamaaltijd samenstellen, zeker als je de pasta combineert met gezonde ingrediënten zoals groenten, bonen en magere eiwitsoorten. Hoewel de studie niet dieper ingaat op de intrinsieke voordelen van pasta, kennen lopers het belang van goede koolhydraten maar al te goed. 

Let er wel op dat je kiest voor volwaardige pasta. Zo krijg je niet enkel meer vezels, maar ook meer vitamines B, ijzer, magnesium en selenium binnen (witte pasta kan uiteraard wel op de dag van een intensieve training of wedstrijddag). Tegenwoordig vind je ook diverse pasta's die gemaakt zijn van groenten, linzen of kikkererwten. Deze pastasoorten zijn zeker een waardige optie om je volkoren pasta eens mee te vervangen. Voor vegetariërs en veganisten zijn ze bovendien extra interessant, omdat ze vaak ook heel wat eiwitten bevatten. Sommige kikkererwten- of linzenpasta's kunnen tot wel 25 gram proteïne bevatten.