Diepvriesfruit is makkelijk, vaak goedkoper en heel gezond. Tips om zelf met diepvriesvruchten aan de slag te gaan!

Diepvriesfruit is makkelijk om altijd in huis te hebben en het is soms goedkoper dan vers fruit. Bovendien is het gezond, in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. In diepvriesvruchten zitten vaak meer vitamines omdat ze meteen worden ingevroren na het plukken. Door het invriezen blijven de vitamines namelijk beter bewaard, terwijl vers fruit snel belangrijke voedingswaarden verliest. Een voorbeeld: bevroren blauwe bessen bevatten veel meer vitamine C in vergelijking met verse bessen. Belangrijk voor een stralende huid, een goede weerstand en sterke botten!

Neem dus gerust een kijkje in de diepvriesafdeling wanneer je fruit gaat kopen! Een extra voordeel is dat je op die manier eens fruit kan kopen dat niet 'in het seizoen' is.

Je kan heel wat lekkers maken met diepvriesfruit. Hier zijn 2 gezonde receptjes om met diepvriesvruchten aan de slag te gaan!

1. BRAMENCRUMBLE MET HAVERMOUT

Ingrediënten voor 2 personen:
* 125 g bevroren braambessen
* 1 rijpe nectarine (of een ander soort fruit bv. pruim, appel, peer...)
* fijngeraspte schil van 1 citroen
* 1/4 theelepel stevia-extract
* optioneel: fijn gehakte verse rozemarijn
* 30 g havermout
* 10 g amandelmeel
* 10 g amandelschilfers of verbrokkelde amandelnoten
* 1,5 theelepel kokosolie
* 1,5 theelepel ahornsiroop
* (plantaardige) yoghurt of ijs, om erbij te serveren

Bereidingswijze:
* Verwarm de oven voor op 180 °C.
* Snijd de braambessen in twee. Ontpit de nectarine en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schep het fruit om met de citroenzeste, eventueel de rozemarijn en de stevia en verdeel het mengsel over een vuurvaste schaal.
* Vermeng de havermout, het amandelmeel en de amandelschilfers met de kokosolie, de ahornsiroop en een snuifje zout, zodat je een kruimelige 'crumble' textuur bekomt.
* Verdeel de crumble over het fruit en plaats dit 20 à 25 minuten in de oven, tot de korst mooi goudbruin kleurt.
* Je kan dit warm of koud eten met wat yoghurt (bv. als ontbijt) of met ijs als tussendoortje of dessert. Lekker!

(Inspiratie: Karola's Kitchen)

2. CHIAPUDDING MET DIEPVRIESFRUIT

Ingrediënten voor 2 personen:
* 4 eetlepels chiazaad
* 200 ml (plantaardige) melk (bv. kokosmelk, amandelmelk, sojamelk...)
* 1 eetlepel hagelslag of chocoladesnippers
* 2 handenvol diepvriesfruit naar keuze

Bereidingswijze:
* Meng het chiazaad met de hagelslag/chocoladesnippers en de melk. Laat dit mengsel minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.
* Laat het diepvriesfruit ontdooien. Verdeel het over de chiapudding... en je bent al klaar! Ideaal als gezond ontbijt, als het snel moet gaan.

Extra tip: je kan met diepvriesfruit ook zelf gezonde ijsjes maken of een superlekkere smoothie, ideaal in de zomer!