Eiwitten zijn essentieel om het spierherstel te bevorderen en spiermassa op te bouwen. Maar wanneer eet je ze nu het best als je meer spieren en kracht wil?

Op die vraag vonden Japanse onderzoekers een antwoord. Tijdens het onderzoek werden 26 mannen in twee groepen verdeeld. Een groep kreeg gedurende drie maanden een ontbijt met veel eiwitten (0,33 gram per kg lichaamsgewicht), de andere groep een ontbijt met weinig eiwitten (0,12 gram per kg lichaamsgewicht). De eiwitinname bij de lunch was nagenoeg dezelfde voor beide groepen (0,45 en 0,46 g/kg lichaamsgewicht), terwijl de eiwitten bij het avondmaal opnieuw sterk verschilden: de eerste groep kreeg 0,48 g eiwitten, de tweede groep 0,83 g eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. 

Kort samengevat: elke groep kreeg in totaal 1,3 g eiwitten per kg lichaamsgewicht binnen, maar de verdeling van de eiwitinname varieerde. Bij de eerste groep werden de eiwitten gelijkmatig over de maaltijden verdeeld, terwijl dat bij de tweede groep niet het geval was. 

Na drie maanden bleek de groep met een gelijkmatige inname over de drie maaltijden meer spiermassa en -kracht te hebben opgebouwd dan de mannen uit de andere groep. Wat jij van die conclusie kan onthouden? Spreid je eiwitinname door de dag heen. Door 's ochtends amper iets van eiwitten te consumeren (die boterham met confituur bijvoorbeeld) en 's avonds een grote kipfilet te nuttigen, zal je minder (snel) spiermassa opbouwen. Start je dag dus gerust met wat yoghurt, skyr of dat eitje!