Op 5 juni vieren ze in Amerika 'Donut Day'. Wij doen daar met plezier aan mee, maar dan wel met een gezonde 'running-proof' versie, uiteraard. Probeer eens dit makkelijke recept op basis van havermout en bananen!

Dit heb je nodig voor ongeveer 10 (mini) donuts:
* 1 ei
* 1 (rijpe) banaan
* 35 g maïsmeel (of een ander meel naar eigen wens)
* 25 g havermout (eventueel gemalen tot meel)
* 1/2 theelepel bakpoeder
* Ongeveer 2 theelepels kaneel of speculooskruiden, naar eigen smaak
* Donut bakvormpjes

En voor de frosting:
* 40 g pure chocolade (70% cacao of meer)
* 1/2 theelepel olijfolie of kokosolie
* 2à à 30 g amandelen, fijngehakt

Zo maak je de donuts:
* Verwarm de oven voor op 180 graden.
* Doe alle ingrediënten voor de donuts in de keukenmachine (of een krachtige blender) en mix tot een glad deeg. Heb je geen keukenmachine? Dan kan je de banaan prakken, het ei erdoor mengen en vervolgens de droge ingrediënten erdoor roeren met een spatel of klopper.
* Vul de donutvormpjes met beslag tot de helft (doe ze niet vol!). Bak ze ongeveer een kwartier in de oven. Controleer met een vork of prikker of ze gaar zijn vanbinnen voor je ze uit de oven haalt.
* Laat de donuts afkoelen en haal ze dan pas uit de vorm.
* Voor de frosting smelt je de chocolade 'au bain marie' samen met de olie. Leg de donuts op een bord of plank en verdeel de chocoladesaus over de donuts. Bestrooi met stukjes amandelen. Zet de donuts in de koelkast tot de chocolade hard is.
* Je kan de donuts een aantal dagen bewaren in een luchtdichte doos. Maar het zal misschien moeilijk zijn om eraf te blijven... Laat ze smaken!
* Je kan de donuts ook invriezen. Handig, zo heb je altijd een lekkere gezonde snack in huis!