Al van in het prille begin van de coronalockdown viel het op: de Belg sloeg massaal aan het wandelen en lopen. Was dat omdat Jan met de pet thuis de muren opliep? Of was dat omdat er eindelijk tijd was om dat beginnend buikje weg te werken? We vermoeden het laatste, want 'gewicht' is volgens onderzoek de grootste motivator om iemand (weer) aan het bewegen te krijgen.

Body positivity is het idee dat ieder lichaam goed is zoals het is, ongeacht de vorm. WW (Weight Watchers heruitgevonden) bracht er onlangs een interessante studie over uit. Je tevreden voelen over je lichaam blijkt in de praktijk echter behoorlijk moeilijk voor veel mensen en dat is natuurlijk geen goede zaak. Zeker in een stressvolle coronatijd, waarin onze gezondheid onder grote druk staat, is een gezonde geest in een gezond lichaam uitermate belangrijk.

Het positieve lichaam 

Dat het concept van body positivity stevig onder druk staat, hebben we voor een groot deel aan onszelf te danken. De grote boosdoener? We kennen er alvast eentje: Instagram. Op het populaire socialmediaplatform proberen mannen en vrouwen met ?perfecte? lichamen ons te vertellen hoe we diezelfde afgetrainde kathedralen kunnen bekomen. Perfecte plaatjes zorgen ervoor dat we onze eigen lichamen onderwaarderen. Trek jij je dat niet aan? Des te beter, maar besef dat dit verhaal voor veel mensen wél opgaat. Zo deed de Britse Mental Health Foundation recent een enquête bij 4500 mensen. Daaruit bleek dat maar liefst 40% van de ondervraagde tieners en 22% van de volwassenen wees naar sociale media als de oorzaak van hun onzekerheid. Verontrustende cijfers.