Granola past perfect bij een gezond ontbijt, met wat yoghurt en vers fruit erbij. Het is ook een evenwichtig tussendoortje. Je kan supermakkelijk zelf granola maken!

Je kan natuurlijk granola kopen in de winkel, daar is keuze genoeg. Maar vaak is daar veel suiker en vet aan toegevoegd, waardoor het een pak minder gezond is als op de verpakking wordt beweerd... Gelukkig is granola niet moeilijk om zelf te maken. Integendeel! Enkele ingrediënten in huis halen en dan maak jij zelf de lekkerste granola.

HOMEMADE GRANOLA: dit heb je nodig (voor ongeveer 30 porties van 40 gr):
* 300 gr havervlokken
* 100 gr gemengde noten, in grove stukken gehakt (bv. pecannoten, amandelnoten, walnoten, paranoten, cashewnoten,...)
* 40 gr pompoenpitten
* 40 gr lijnzaad of chiazaad
* 2 eetlepels honing, ahornsiroop of agavesiroop
* 70 gr gedroogd fruit naar keuze (bv. rozijnen, cranberry's, ananas, mango, kokosblokjes,...)
* 1 eetlepel kaneel (of meer/minder naar eigen smaak)
* een snuifje zout
* 3 eetlepels kokosolie of arachideolie

Zo maak je het:
* Verwarm de oven voor op 180°.
* Smelt de kokosolie op een laag vuurtje. Als je arachideolie gebruikt, hoef je die uiteraard niet te smelten.
* Bekleed een bakplaat met bakpapier. Giet er de havervlokken op en meng met de noten, de zaden, de pitten en het kaneelpoeder. Giet er ten slotte de honing en de olie over. Meng alles goed en laat dit ongeveer 20 minuten in de oven bakken.
* Zeer belangrijk: blijf de hele tijd in de buurt van de oven en roer geregeld om, zodat het niet aanbrandt!
* Laat het even afkoelen en meng met de gedroogde vruchten (belangrijk dat je die niet mee bakt of ze worden helemaal zwart!).

Tips:
* Bewaar de granola in een goed afgesloten doos/pot. Dan kan je hem 2 à 3 weken bewaren.
* Ideaal als ontbijt met natuuryoghurt en fruit, of als tussendoortje 'uit het vuistje' als je later op de dag nog gaat sporten.
* Mooi meegenomen: als je deze granola maakt, ruikt je hele huis heerlijk naar kaneel!