Nu het stilaan kouder wordt, is het ideaal om je in de zetel te nestelen met een goed boek. Er bestaan heel wat boeken over hardlopen, zo heb je toch een beetje het gevoel dat je aan het 'lopen' bent... Hier zijn 5 interessante leestips voor lopers!

1. Waarover ik praat als ik over hardlopen praat - Haruki Murakami 

In 1982 verkocht de Japanse schrijver Haruki Murakami zijn jazzclub om zich volledig aan het schrijven te wijden. Hij begon toen ook met hardlopen om zijn conditie op peil te houden. Al een jaar later liep hij van Athene naar Marathon. In dit boek onderzoekt hij de invloed die de sport heeft gehad op zijn leven én op zijn werk. Hij gunt je als lezer een blik op de meest persoonlijke en uiteenlopende zaken: van het moment waarop hij besloot schrijver te worden, tot zijn grootste triomfen en teleurstellingen.

2. Born to run - Christopher McDougall 
In dit boek probeert Christopher McDougall het geheim te ontrafelen van de de Tarahumara, een mysterieuze Mexicaanse indianenstam. De leden van deze stam hebben de reputatie de beste renners ter wereld te zijn. In 1993 behaalde een 57-jarig lid van de Tarahumara de eerste plaats in een 100 miles wedstrijd... op sandalen dan nog wel! McDougall beschrijft zijn zoektocht - in Mexico en ook in laboratoria van Harvard en Nike - met veel humor en drive.

3. Het hoofd weegt zwaarder dan de benen - Olivier Verhaege 
In de zomer van 2014 besluit Olivier Verhaege deel te nemen aan de Spartathlon van 2016, een legendarische non-stoploopwedstrijd van 246 kilometer van Athene naar Sparta. Na een maand voorbereiding begint het hem te dagen: het zal vooral een training van het hoofd worden, eerder dan van de benen. Want hoe bereik je een bijna onbereikbaar doel als je geen geboren atleet bent en werk en liefde niet op wilt geven? Door je hoofd sterker te maken dan je benen, volgens Olivier. Daarom begint hij een dagboek bij te houden, van zijn fysieke voorbereiding maar vooral van de mentale weg. Een inspirerend en meeslepend boek voor alle lopers! Het gaat niet enkel over hardlopen, maar vooral over het realiseren van een plan en het integreren van een passie in je leven. Daar kunnen we allemaal wel iets van opsteken!

4. De wegen van de loper - Adharanand Finn
Dit boek neemt je mee naar Japan, het land dat is geobsedeerd door hardlopen. Duizenden professionele atleten wedijveren op ongekend fanatieke wijze met elkaar in bedrijfsteams tijdens estafettemarathons (ekidens). Langeafstandsmonniken lopen duizend marathons in duizend dagen om spirituele verlichting na te streven. Zes maanden lang gaf de schrijver zich over aan deze onvergelijkbare en fascinerende loopcultuur om erachter te komen wat het hem zou leren over de sport en over Japan. 

5. Blessurevrij lopen - John Rooms 
Door de grote impact van hardlopen krijgt je lichaam het zwaar te verduren, vaak met overbelasting en blessures tot gevolg. Veel van die ongemakken komen voort uit een slechte loopstijl. Sportreflexoloog John Rooms biedt een plan van aanpak - geschikt voor lopers van elk niveau - om je eigen loopstijl te observeren en je natuurlijke, optimale loopbeweging te herontdekken. Must-read voor elke hardloper! 

Misschien nog een laatste kleine tip: onze redactrice heeft ook een loopboek geschreven: Go Run. Het is een praktisch boek vol tips en persoonlijke verhalen, voor de actieve loper die zijn/haar conditie wil verbeteren en meer plezier wil halen uit het lopen. En dat willen we toch allemaal, nietwaar!?