Gezond en evenwichtig eten en energie halen uit je voeding, hoe doe je dat? Simpel: door verschillende kleuren op je bord te toveren!
Elke kleur heeft bepaalde gezondheidsvoordelen. Hoe meer kleur, hoe gezonder de voeding. Probeer dagelijks drie tot vijf verschillende kleuren te eten en niet steeds naar die ene groene appel of sappige rode tomaten te grijpen. Het is trouwens ook leuker om te smullen van een kleurrijke maaltijd!
Krachtige phytochemicaliën
Als je zorgt voor kleur op je bord, eet je vanzelf meer groenten en fruit want dit zijn de voedingsmiddelen met de meeste kleurvariatie. Ze zitten vol vitamines, mineralen, vezels en essentiële voedingsstoffen. Ze bevatten ook phytochemicaliën, die veel gezondheidsvoordelen hebben en zorgen voor de typische kleur. Zo onderscheiden we lycopeen (rood), bèta-caroteen (geel en oranje), chlorofyll (groen), allyl sulfide (wit)...
Alle kleuren van de regenboog
ROOD: verwarmt en stimuleert
Rode voeding beschermt je cellen en helpt kanker en cardiovasculaire ziektes te voorkomen. Het kan schadelijke effecten van UV stralen en tabaksrook verminderen.
ORANJE: versterkt, kalmeert en bevordert de eetlust
Oranje eten versterkt je ogen. Het beschermt je huid tegen zonlicht en luchtvervuiling, waar je als loper veel mee te maken krijgt.
* Oranje groenten:wortel, pompoen, zoete aardappel, oranje paprika...
GROEN: kalmeert en brengt rust
BLAUW & PAARS: ontspant, kalmeert en remt ontstekingen af
* Witte groenten: asperge, witloof, bloemkool, ui, knoflook, prei...
* Tip: op vlak van fruit en groenten is wit een prima keuze maar als het over brood, granen en pasta gaat kies je beter voor bruin. Hoe donkerder, hoe voedzamer!
Tenzij je kleurenblind bent, heb je geen excuus meer om niet gezond te eten. Ideaal om de grijze en donkere dagen mee op te fleuren!