Calcium is een onmisbaar mineraal voor sporters. Het speelt een belangrijke rol bij verschillende lichaamsprocessen die cruciaal zijn bij het sporten.

Sterke botten
Calcium verstevigt de botten en zorgt dat ze goed blijven functioneren. Zeer belangrijk voor mensen die veel sporten! Hoe steviger je botten, hoe kleiner ook de kans dat je een blessure oploopt. Voor oudere sporters is het extra belangrijk om voldoende calcium te voorzien want in de loop der jaren worden de botten minder stevig.

Stevige spieren
Calcium is ook nodig voor de spieropbouw. Als je sport, zet je je spieren flink aan het werk. Dit is goed, maar ze moeten natuurlijk ook de kans krijgen om voldoende te herstellen van (zware) prestaties. Calcium draagt bij tot dit herstel. Een goed herstel leidt er dan weer toe dat de spieren kunnen groeien, waardoor het sporten steeds beter gaat (én leuker wordt!). 

Goede zenuwwerking
Om goed te kunnen sporten, is het nodig dat tal van voedingsstoffen en zuurstof aan hoge snelheid door het lichaam getransporteerd worden, richting de cellen. Om deze snelheid hoog te houden, heb je calcium nodig. Zo krijgen de lichaamscellen op tijd en stond de nodige cruciale stofjes toebedeeld.

Hoeveel calcium heb je nodig?
Een volwassen persoon heeft per dag ongeveer 1000 mg calcium nodig. Voor mensen boven de 50 jaar ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op 1200 mg. Een calciumtekort kan je niet makkelijk achterhalen aangezien er geen duidelijk aanwijsbare symptomen zijn. Op langere termijn kan je wel last krijgen van broze botten of stijve spieren. Beter voorkomen dan genezen dus, door de juiste voeding op het menu te zetten!

Dit zijn uitstekende calciumbronnen:
* Zuivelproducten bv. melk, yoghurt, kaas (bv. 100 gr mozzarella = 1000 mg calcium!)
* Sojaproducten bv. sojamelk, tofu
* Groene groenten bv. broccoli, groenen bonen 
* Sardientjes in blik: (1 blik = 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium!)
* Tip: Vitamine D bevordert de opname van calcium uit de darmen. Je haalt dit uit direct zonlicht of voeding zoals vette vis, eieren, boter, margarine...