+ Zo maak je je eigen recuperatiedrank!

Het antwoord op de vraag hangt af van het type eiwitshake. De ideale recuperatieshake bevat een verhouding van 3:1 koolhydraten-eiwitten, bijv. 45 gram koolhydraten en 15 à 20 gram eiwitten. Bevat de shake te weinig koolhydraten? Dan worden je glycogeenwaarden niet opnieuw aangevuld en is de shake niet geschikt als recovery drink. Snacks, zoals deze rijstpap of pannenkoeken, zijn ook geschikt om na een tranining te eten. Toch kiezen lopers vaak voor shakes: ze zijn makkelijker mee te nemen én makkelijker te consumeren. Na een stevige loopsessie is het vaak moeilijk om meteen iets te eten, waardoor een receuperatiedrankje vaak sneller 'binnengaat'. 

Je kan ook zelf je recuperatiedrank maken en zowel koolhydraten als eiwitten, naar smaak en behoefte, toevoegen. Het aanbod van eiwitpoeders is erg ruim (hier lees je er meer over). Bij veel sporters prijkt weiproteïne op het lijstje bovenaan, omdat dit type het spierherstel het best zou bevorderen. Soja-eiwit is een geschikte keuze voor zij die liever plantaardig eten. 

Je eigen recuperatieshake maken? Dat kan met dit snelle receptje! 
Banaan - havermout herstelsmoothie 

- 20 gram havermout 
- 2 eetlepels pindakaas 
- 1 banaan 
- 120 ml ongezoete amandelmelk 
- 1 schep eiwitpoeder
- Optioneel: water 

Mix alle ingrediënten in de blender (voeg eventueel wat water toe als de substantie te dik is) en voila, je herstel kan beginnen!