Een bezoekje aan de sauna is niet alleen heerlijk ontspannend - zeker in koude en donkere tijden - het kan ook heilzame effecten hebben voor sporters! De voordelen op een rijtje.

In de sauna zweet je, waardoor je bloedvaten uitzetten. Het gevolg is dat je bloed sneller gaat stromen, wat leidt tot een betere bloedcirculatie in heel je lichaam. Die verbeterde bloedsomloop kan voordelen met zich meebrengen die interessant zijn voor sporters:


* Groter uithoudingsvermogen: als je bloed sneller stroomt, neemt ook de hoeveelheid plasma in het bloed toe. Het gevolg is dat de witte bloedcellen stijgen en de longinhoud toeneemt. Hierdoor kan je beter presteren. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat sporters die geregeld na het trainen een half uurtje de sauna induiken na verloop van tijd een bepaalde snelheid tot 30% langer kunnen volhouden.
* Sneller herstel: als je sport, maken je spieren melkzuur aan. Bij een matige inspanning kan je lichaam dit melkzuur op tijd afvoeren als 'afval' naar de nieren. Wanneer je intensief sport, wordt er echter zodanig veel melkzuur gevormd dat je lichaam het niet meer op tijd kan verwerken. Dit leidt tot de typische spierpijn en stijfheid na het sporten. Aangezien in de sauna je bloedsomloop versnelt, kan het melkzuur beter afgevoerd worden. En zo draagt een saunabezoek bij aan een beter herstel en minder stijve spieren!

Het is hierbij wel uitermate belangrijk dat je
naar je eigen lichaam luistert. Een saunasessie kan gezond zijn en voordelen met zich meebrengen. Maar als je je niet lekker voelt in de sauna, ga er dan op tijd uit. Drink ook voldoende na het sporten en als je net veel gezweet hebt, wacht dan een half uurtje voor je de sauna ingaat.