Last van een onverklaarbare pijn aan de voorzijde van je knie of rond je knieschijf? De kans is reëel dat je kampt met anterieure kniepijn, het Patellofemoraal Pijnsyndroom (PFPS) of 'Young Girls Knee'.

Deze aandoening heeft evenveel benamingen als symptomen en kan tegen alle verwachtingen in ook mannen treffen. 

Wat is anterieure kniepijn? 

Het Patellofemoraal Pijnsyndroom is chronische pijn aan de voorzijde van de knie. Aan de basis van de pijn ligt meestal een probleem met het kraakbeen aan de achterkant van de knieschijf. Als je je been strekt en buigt, schuift je knieschijf in het voorste deel van het kniegewricht over het bovenbeen. Het kraakbeen tussen de knie en de knieschijf wordt week. Daardoor verloopt de beweging tussen de knie en knieschijf niet langer moeiteloos, en voel je pijn op, onder of rond je knieschijf. 

Wat zijn de symptomen?

De symptomen zijn moeilijk te omschrijven, omdat ze erg uiteenlopend en talrijk zijn. De meeste patiënten hebben last aan één knie, maar deze aandoening kan ook beide knieën treffen. Verder treedt de pijn geleidelijk aan op. Ze is moeilijk te lokaliseren en is vooral voelbaar aan de voorzijde van de knie of rond of achter de knieschijf. Ten slotte wordt de pijn erger wanneer de knie zich in een gebogen positie bevindt. Wanneer je bijvoorbeeld de trap oploopt, squats uitvoert, loopt, fietst, ... Bij bepaalde patiënten is er ook sprake van een krakend of knappend gevoel. 

Wat die pijn exact veroorzaakt en hoe je die behandelt, lees je in ons septembernummer (nu in de winkel) of hier digitaal.