A drinking club with a running problem. Zo noemen de lopers van de wereldwijde Beer Runs van Mikkeller zichzelf. Sinds 2014 bewijst het Deense speciaalbiermerk dat bier en lopen perfect samen kunnen. Running.be sprak met oprichter en eigenaar Mikkel Borg Bjergsø (43) over het wereldwijde succes dat zijn grootste twee passies op dit ogenblik beleven.

Als tiener draait het leven van Mikkel Berg Bjergsø uit Kopenhagen maar om twee dingen: lopen en winnen. Tweelingbroer Jeppe wakkert de onderlinge concurrentiestrijd vaak aan. Op hun zevende beginnen de Deense broertjes te lopen. Ze doen het steeds vaker, langer en sneller. Als elfjarige jongetjes specialiseren ze zich in middellange afstanden. Mikkel blikt terug op zijn kinderjaren: 'We zochten altijd iemand om te verslaan. Elkaar, of iemand anders. Vanaf ons veertiende werden we pas echt fanatiek. Elke ochtend stond ik om vijf uur op om vóór schooltijd te lopen. En 's avonds ging ik wéér op pad. Gedurende mijn hele middelbare schooltijd liep ik minstens twaalf keer per week. Ik merkte dat ik talent had, dus ik wilde per se de allerbeste zijn. Het Deense record op de 1500 meter - gelopen in 1993 - staat nog altijd op mijn naam.' Mikkel verpulvert verschillende records

Dat blijft niet zonder gevolgen voor de jonge Deen: op zijn negentiende krijgt hij via zijn hoog aangeschreven atletiekclub Sparta een beurs om te studeren aan de Kansas State University aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Daar maakt Mikkel kennis met speciaalbier, zijn tweede grote liefde: 'Ik herinner me mijn allereerste craft beer alsof het gisteren was. Het was een Dead Guy Ale, een hartige blonde bock. Ik was op slag verliefd.' Zijn nieuwe hobby bevalt hem zo goed, dat hij zijn andere - lopen, dus - er drie jaar later voor opgeeft. Tijdens de jaren negentig zien veel microbrouwerijen voor speciaalbier het levenslicht in Denemarken. Het inspireert Mikkel om zijn eigen bier te brouwen.