"Dit verhaal kan je niet verzinnen. Dat maakt het zo speciaal en uniek." Ultrarunner Dion Leonard vat zijn onwaarschijnlijke avontuur in twee zinnen samen. Wij gingen op bezoek bij hem en de hond waarmee hij het allemaal beleefde.

Chamonix is een prachtig dorpje in de Franse Alpen. Het skioord heeft geen sneeuwvlokken nodig om te boeien. Zeker niet voor een loper. De trails in de schaduw van de Mont-Blanc zijn talrijk, de adembenemende uitzichten ontelbaar. Sinds enkele maanden is dit de verblijfplaats van ultralopers Dion en Lucja Leonard. Er staan al verschillende etappewedstrijden op hun palmares. Maar wanneer ik het koppel op een zonovergoten terras ontmoet, gaat een ander lid van hun gezin met de meeste aandacht lopen: Gobi, een hond: 4 jaar oud en 8 kilogram 'zwaar'. En vooral: wereldberoemd.

De viervoeter dook in 2016 uit het niets op tijdens de Ultra Gobi in China en liep zo'n 120 van de 250 kilometer aan de zijde van Dion. Bloedhete temperaturen, ruig terrein, amper eten en drinken, ... De hond volgde zonder verpinken. Een vriendschap voor het leven ontstond, waarna Dion het dier naar Europa bracht. "Dat was veel moeilijker dan de wedstrijd zelf", blikt de Australiër terug. Het werd inderdaad een obstakelrun om u tegen te zeggen. Gobi moest in quarantaine blijven, maar raakte vermist. Dion vertrok daarop halsoverkop opnieuw naar China haar te zoeken. Met succes, al kon het duo pas zo'n halfjaar na hun eerste ontmoeting voet aan Europese grond zetten!