Een gebrek aan motivatie gijzelde Sam De Bruyn jarenlang, maar op zijn 31ste omarmt hij eindelijk zijn loopschoenen. En dat doet hij stevig. In november loopt de radiopresentator van Qmusic voor de Mediclowns de marathon van New York. Het wordt zijn eerste 42,195 kilometer, maar normaal gezien niet zijn laatste: "Ook de marathon van Rotterdam staat al gepland. Ik functioneer niet zonder grote doelen."

Sam De Bruyn finishte in 2017 de Dodentocht en liep negen jaar geleden de 20 kilometer van Brussel. Tot zover de sportieve uitspattingen van de Q-presentator. Maar dan was daar plots 2018. Sam liet zich overhalen om zich klaar te stomen voor de marathon van New York. Negen maanden later is hij fitter dan ooit en staan de halve marathon van Göteborg en een tweede Dodentocht op zijn palmares. Tot januari 2018 liep Sam gewoon ? nooit: "Ook in mijn vriendenkring zitten nauwelijks lopers. Wel fietsers, maar dat is niets voor mij. Lopen heb ik intussen omarmd. Het was lang zoeken naar de liefde, maar ik heb ze gevonden."

Is die liefde groot genoeg? Je hebt 58.000 volgers op Instagram en je post bijna dagelijks iets. Maar loopfoto's zijn zwaar in de minderheid. Moeten we daar iets achter zoeken?
SAM DE BRUYN: "De reden is simpel: ik neem mijn gsm niet mee tijdens looptrainingen. (lacht) En zo sexy zie ik er ook niet uit na een training van 20 kilometer. Bovendien pak ik er niet graag mee uit. Natuurlijk is het leuk om te horen dat ik goed bezig ben, maar ik ben best gefocust als ik train. Na acht kilometer kan ik onmogelijk stoppen om een selfie te nemen en die te posten. Ik vraag me trouwens af hoe BV's en influencers dat doen, zo fris en monter op de foto staan terwijl ze lopen. (lacht) Er klopt iets niet. Ik ervaar sociale media in het algemeen als een opgave. Het hoort bij mijn job, maar ik weet niet of ik er zo actief mee bezig zou zijn als ik geen publiek figuur was."