Heel wat lopers trekken graag 's ochtends hun loopschoenen aan. Maar hoe voed je je lichaam het best voor dit soort trainingen? En moet je überhaupt wel iets eten?

Je voeding op je looptrainingen afstemmen, is voor velen een lastige taak. Je weet vaak niet hoe je maag en darmen op bepaalde voeding reageren en het laatste dat je wil is stoppen met lopen wegens steken in de zij of een overactieve darm. Gezien iedereen anders reageert op bepaalde voedingsmiddelen is het moeilijk om één specifiek voedingsadvies te geven. Toch helpen volgende richtlijnen je keuzes maken, zodat je van alle voordelen van je ochtendtraining kan genieten. 

Wat eet ik het best?

Wie niet zonder een volwaardig ontbijt de deur uit kan, nuttigt best 2 uur voor de training nog een normaal ontbijt. De algemene richtlijn hiervoor is een ontbijt dat bestaat uit zo'n 400-500 kilocalorieën om je lichaam van voldoende energie te voorzien. Denk hierbij aan havermoutpap, granola met yoghurt of simpele boterhammen met een eitje.

Geen tijd om nog een volwaardige maaltijd te consumeren? Dan hangen je voedingsbehoeften af van de intensiteit en duur van de geplande training:

1. Trainingen aan lage intensiteit, korter dan 1 uur

Voor dit type trainingen hoef je in feite niets te eten. Je maaltijd van de vorige avond volstaat - op voorwaarde dat die veel koolhydraten, weinig vezels en een gemiddeld proteïnegehalte bevatte. Kwaliteit is hier belangrijker dan kwantiteit: neem dus geen al te zware (vettige) maaltijd en overeet je niet. Dat vraagt immers veel energie van het lichaam om te verteren. Wie zich echt futloos voelt 's ochtends, kan nog altijd snel banaan of een sportgelletje nuttigen voor snelle suikers.

2. Intensieve trainingen of trainingen langer dan 1 uur

Voor deze trainingen moet je je glycogeenvoorraad aanvullen alvorens je je loopschoenen aantrekt. Hoe dichter bij je training, hoe kleiner en eenvoudiger je snack of maaltijd moet zijn. Nuttig koolhydraatrijke en vezelarme producten die licht verteerbaar zijn. Hier vind je enkele opties:

- Rijstwafels met honing
- Bananenbrood
- Toast met confituur 
- Banaan met wat pindakaas 
- Gedroogd fruit, zoals rozijnen 
- Energiereep

Wie over het algemeen niet snel last heeft van maag- of darmklachten, kan ook havermout aan vorig rijtje toevoegen. Dit superfood is rijk aan koolhydraten, maar bevat ook relatief veel vezels. Test en zoek uit welke voedingsbronnen voor jou werken en hoeveel je kan eten zonder maag- of darmlast te ondervinden tijdens het lopen. Eens je de juiste balans gevonden hebt, profiteer je nog meer van de voordelen van dat ochtendloopje.

Naast deze algemene richtlijnen, hangt je voedingspatroon ook af van je loopdoelen. Wil je kilo's kwijt? Kom dan hier meer te weten over het vetloopje.