Omega 3-vetzuren horen bij een gezond voedingspatroon en dragen bij tot een betere loopprestatie.

EPA en DHA zijn twee onverzadigde vetzuren die je voornamelijk in vette vis (o.a. zalm) terugvindt en bijdragen aan onder meer een goede hartgezondheid. Maar wist je ook dat die vetzuren je spieren helpen herstellen, vet verbranden, de pijn na een training verminderen en je loopsessies zelfs makkelijker maken?

Recupereren met omega 3

Omega-3's staan bekend om hun beschermingskracht tegen hart- en vaatziekten. Dat komt doordat ze het risico op chronische ontstekingen, die bloedvaten schaden en tot hartziekten leiden, verlagen. Specifiek voor lopers bieden ze ook nog andere voordelen: als je loopt, vormen er zich namelijk microscopische scheurtjes in je spieren. Tijdens het recupereren worden deze scheurtjes hersteld en wordt de spier verstevigd met behulp van omega 3-vetzuren. Wanneer je dag na dag traint zonder voldoende rust te nemen om te recuperen, herstellen de spierscheurtjes niet optimaal, wat tot blessures leidt. Voldoende hersteltijd in combinatie met een eetpatroon rijk aan omega 3-vetten draagt bij tot een optimaal spierherstel

De ontstekingsremmende effecten van deze vetten hebben ook nog andere voordelen voor de loper. De spierpijn die je ervaart na een training is een gevolg van de lichaamsreactie op de genoemde scheurtjes in je spieren. Omega 3's houden de zenuwen die een onstekingsreactie signaleren aan de hersenen tegen en verminderen daardoor de ontsteking en pijn die naar jouw spieren gezonden wordt. Extra voordeel: verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat omega 3-vetzuren de vetverbranding bij duurtrainingen verhoogt.

Vergemakkelijk je training

Een laatste voordeel van omega 3-vetzuren? Ze zouden je training vergemakkelijken. Dat komt doordat het ontstekingsremmend effect van de vetten ook de bloedviscositeit verlaagt. De vetzuren verdunnen het bloed, verkleinen zo het risico op een hartaanval én voorkomen vermoeidheid door de bloedstroom te versnellen en je spieren van zuurstof te voorzien. 

Hoeveel EPA en DHA heb je dan juist nodig?

Gezondheidsprofessionals bevelen 250 tot 1000 milligram per dag voor de meeste mensen aan. Dat betekent dat je tweemaal per week vis zou moeten eten. Als je amper vis eet, bevelen ze aan om visoliesupplementen in te nemen. Wil je EPA en DHA liever op een plantaardige manier consumeren? Neem dan supplementen op basis van algen, chia- of lijnaad en walnoten.