Yoga met Evy, dat zag ik volledig zitten. Rustig wat in- en uitademen en in gekke houdingen tot rust komen, toch? Helemaal verkeerd gedacht. Dat ondervond ik aan den lijve dankzij Evy Gruyaert, die Start 2 Run integreerde in de Lage Landen en zich na blessureleed op yoga stortte. Maar is yoga ook iets voor lopers?

Vol goede moed trek ik op een ijskoude, maar zonovergoten dag naar Gent om een yogasessie bij Evy te volgen. Nooit eerder stond ik op een yogamat, maar daarover hoef ik me niet te schamen. Zelfs voor Evy Gruyaert was yoga tien jaar geleden een groot mysterie. Evy vertelt over het prille begin van haar yogacarrière: "In 2009 ging de knieschijf van mijn rechterbeen uit de kom. Daardoor mocht ik een paar maanden niet lopen. Een vriendin overtuigde me toen om yoga te proberen. Toen ik de eerste keer de yogastudio binnenstapte, wist ik niet wat ik exact kon verwachten. Yoga was op dat moment een afgeschermde, rare wereld waarover ik niet veel wist. Ik aapte tijdens de eerste lessen gewoon de rest na, terwijl het bij yoga net niet gaat om rondkijken en imiteren. Je moet vanuit je eigen lichaam werken en doen wat voor jou goed voelt. Maar daarvoor moet je natuurlijk wel weten wat yoga inhoudt en dat wist ik toen niet."

Klinkt bekend. Ik heb op dit moment ook geen enkel idee wat me te wachten staat. "Zullen we met de krijger II beginnen?", polst Evy voorzichtig. Stap voor stap begeleidt ze me naar de juiste houding. Tenen naar voren, been in hoek van negentig graden, gewicht op de voeten, schouders achteruit, schouderbladen naar elkaar toe, armen gestrekt uit elkaar, blik over de hand naar voren gericht, ... Ik verzeker het je: zo'n pose ziet er veel eenvoudiger uit dan ze in werkelijkheid is. En de positie een aantal tellen aanhouden, is ook gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar het heeft wel iets, die krijgershouding. Op een of andere manier voel ik me krachtig. De zon op mijn snoet maakt het plaatje compleet. Evy: "Voor mij is yoga ongeveer hetzelfde als mindfulness, maar dan in beweging. Bewust bewegen en je ademhaling aan je bewegingen koppelen. Bij yoga gebruik ik spieren die ik in het dagelijkse leven niet of zelfs verkeerd gebruik. En omdat ik bewust ademhaal, geeft yoga me de kans om m'n hoofd leeg te maken."