In de winkel heb je keuze tussen heel veel verschillende energierepen. Maar je kan zulke repen ook gewoon zelf maken. Dat doe je op deze manier ...

Zo'n zelfgemaakte energiereep heeft een aantal voordelen. Zo kan je hem volledig naar je eigen smaak maken en is hij ook goedkoper dan in de winkel. Bovendien bevat een reep volgens onderstaand recept 168 kcal/reep, waardoor hij meestal ook gezonder is dan de winkelvarianten.

Ingrediënten (voor 8 repen)

* 100 gr havermout
* 80 gr gedroogde veenbessen
* 60 gr cacaopoeder
* 15 gr geraspte kokos
* 12 gedroogde dadels
* 1 eetlepel amandelpasta
* 5 eetlepels water

Aan de slag!

1. Doe de helft van de havermout in de keukenmachine en laat 30 seconden draaien tot ze fijn gemalen is.

2. Ontpit de dadels en snijd ze in stukken.

3. Voeg alle ingrediënten geleidelijk aan toe bij het havermengsel. Laat de keukenmachine haar werk doen tot je een gelijkmatige, grove en licht plakkerige massa hebt.

4. Schep de massa uit in een rechthoekige schaal, die bedekt is met een vel bakpapier. Duw de massa goed aan tot een dikte van 1 à 2 cm. Als je onvoldoende aanduwt, bestaat de kans dat de massa uit elkaar valt.

5. Plaats de schaal gedurende 1 uur in de koelkast zodat het wat steviger wordt.

6. Snij in 8 repen.

Tip: je bewaart deze smakelijke energierepen het best in een afgesloten doos op kamertemperatuur (max. 1 week). In de koelkast blijven ze 2 tot 3 weken goed, of je kan ze invriezen.