Karel Sabbe verpulverde deze zomer het wereldrecord op het legendarische trailpad Pacific Crest Trail. Voor ons blikt hij terug op die unieke ervaring.

Zaterdag 13 augustus 2016. Na exact 52 dagen, 8 uur en 25 minuten omhelzen Karel Sabbe en zijn trouwe begeleider Joren Biebuyck een houten paaltje pal op de grens van de Verenigde Staten met Canada. 'Northern Terminus Pacific Crest National Scenic Trail' staat erin gebeiteld. Het paaltje vormt het eindstation van het langeafstandspad van 4427 kilometer dat van Mexico over de Verenigde Staten naar Canada slingert. Elk jaar opnieuw wagen honderden enthousiaste wandelliefhebbers hun lijf en leden om dit helse avontuur tot een goed einde te brengen. Sommigen verkiezen zelfs om de hele afstand te lopen. Tot voor kort liep de Amerikaan Joe McConaughy de snelste tijd op dit pad, maar 'onze' Karel Sabbe deed de voorbije zomer liefst 22 uur beter en mag zich voortaan wereldrecordhouder noemen.

Zak aardappelen

Het westen van Noord-Amerika is al lang geen onbekend terrein meer voor de 27-jarige Sabbe: "Vijftien jaar geleden was ik er drie weken op reis met mijn ouders. Later heb ik enkele maanden vrijwilligerswerk gedaan in de nationale parken. Ik moest de wandelpaden onderhouden en trappen uit de rotsen houwen." Ook vorig jaar was Sabbe in Noord-Amerika en groeide het idee om de Pacific Crest Trail lopend af te leggen: "Ik wandelde tijdens mijn vakantie met mijn vriendin Emma enkele stukken van dat trailpad. Sindsdien liet het idee van de volledige afstand me niet meer los. Ik besefte al snel dat ik wandelend wel heel lang onderweg zou zijn en besliste daarom het lopend te proberen."