Eelt tussen de tenen, nagels die ingroeien en blaren op de voeten: het onderstel van de gemiddelde loper krijgt heel wat te verduren. Maar met de tips van podologe Lindsey Vandenberghe blijf je vervelende voetkwaaltjes de baas.

1. Blaren

Wanneer krijg je blaren?

Blaren zijn blaasjes vol vocht of soms bloed. Ze ontstaan door constante wrijving op de huid, bijvoorbeeld tijdens het lopen. Vaak zijn te grote of te kleine schoenen de oorzaak, net als irriterende stiksels van kousen of schoenen. Maar ook lopers die uitstekend materiaal gebruiken ontsnappen er niet aan. Zij kampen mogelijk met biomechanische problemen, zoals een voet die naar binnen kantelt (overpronatie). De wrijving van de voet tegen de schoen veroorzaakt dan ook een blaar. Lopers die veel zweten in hun schoenen, zijn vatbaarder voor blaren. Een vochtige, rimpelige huid is minder sterk om de wrijving te weerstaan.

Wat kan je eraan doen?

Prik een blaar niet open, tenzij ze te groot of te pijnlijk is. De blaar beschermt de onderliggende huidlagen tegen infecties. Als je de blaar toch doorprikt, gebruik dan een steriele naald die je in kokend water hebt gestoken of even in de vlam hebt gehouden. Ontsmet de blaar. Plak er een pleister op, zodat de huid een nieuwe laag vormt. Ga je toch joggen met een blaar, kleef dan een speciale blaarpleister om de druk te verlichten. Deze pleister neemt het vocht uit de blaar op en vormt een steunkussentje.