23 april, de datum van de DVV Antwerp 10 Miles, lijkt nog ver weg. Maar toch loont het nu al de moeite om een basis te leggen. Kwestie van in het voorjaar van 2017 een mooie tijd neer te zetten.

De instapdrempel voor dit schema, ligt eerder laag. Als je drie keer per week een halfuur onafgebroken kan lopen, ben je perfect in staat om wekelijks de twee looptrainingen en de alternatieve sessie van dit schema tot een goed einde te brengen. Paul Van Den Bosch integreerde die alternatieve trainingen om verschillende redenen: "Ten eerste zorgen ze voor afwisseling. De DVV Antwerp 10 Miles vindt pas plaats in april en de opbouw duurt dus nog een tijdje. Dan ben je maar beter niet snel uitgekeken op je loopschoenen. Dankzij die alternatieve sessies train je ook minder eenzijdig en ontwikkel je andere spiergroepen. Bovendien geven zulke trainingen je dikwijls een nieuwe impuls die naar betere prestaties leidt. Tot slot veroorzaken die sessies minder overbelastingsletsels."

Wat zijn volgens de bezieler van Energy Lab goede alternatieve trainingen voor lopers? "Er is voor ieder wat wils", klinkt het positief. "In de fitnesszaal is er de crosstrainer, al kan je er ook opteren voor de combinatie van crosstrainer, step, fietsergometer en het roeitoestel. Zeggen die fitnesstoestanden je weinig, ga dan zwemmen of buiten fietsen ? eventueel met de mountainbike. Als je voor de fiets kiest, mag je de trainingstijd verdubbelen, tenzij je gaat mountainbiken. Dan volstaat een uur, al mag de geoefende fietser natuurlijk ook langer op pad. Belangrijk is dat je die alternatieve trainingen in een rustig tempo afwerkt: met bijvoorbeeld de intensiteit waarmee je normaal je lange duurlopen doet." En midden januari begint dan het 'echte werk'. Van Den Bosch: "Wie dit schema volgt, heeft rond die periode een goede basis om specifiek te trainen voor de Antwerp 10 Miles en daar minstens een tijd van 1u45' te klokken."