Looptips zijn heel nuttig, maar zolang je geen coach in je buurt hebt die je op je fouten wijst, ben je niet veel met die raadgevingen. Dat moet zowat het uitgangspunt geweest zijn van de mensen achter SHFT: dit revolutionaire product coacht je terwijl je loopt.

Eerst een beetje achtergrond. SHFT hing eind vorig jaar in het Deense Kopenhagen boven de doopvont. Deze virtuele trainingsmakker bestaat uit twee pods en een bijbehorende app. De ene pod bevestig je aan de buitenkant van je loopschoen, de andere op borsthoogte. Door de communicatie tussen die twee pods analyseert de app je looptechniek. Meer zelfs: op basis van de gegevens die de pods verzamelen, geeft de app, terwijl je loopt, richtlijnen om je techniek te verbeteren. Want de ideale loophouding ? waardoor je snellere tijden klokt en minder blessures oploopt ? is voor iedereen anders. Klonk als muziek in onze oren en dus twijfelde ik niet, toen ik de kans kreeg om dit product te testen.

Facebook-server

Wie met SHFT wil werken, heeft een smartphone met bluetooth nodig, want zo communiceren de pods met de app. Een goede lezer heeft al door dat je je smartphone moet meenemen op je looptocht. Sommigen hebben er niet de minste problemen mee, anderen ? zoals ondergetekende ? zijn al ruimschoots tevreden met een gps-horloge en hartslagmeter. En ook al ziet de pod voor rond je borst eruit als een hartslagmeter, hij is het niet. Daardoor is het vestimentair toch een beetje zoeken als ik me wil aankleden.