Breng jij jouw zomervakantie door aan onze kust? Neem dan zeker je loopschoenen mee, want langs onze kustlijn liggen heel wat gevarieerde looproutes. Wij gidsen de recreatieve loper langs de Belgische loopkust.

Trailloper Wim Fierens liep in april de Marathon des Sables, de bekende meerdaagse woestijnloop in Marokko. Hij bereidde zich voor in Koksijde, de kustgemeente waarin hij woont: "De duinen waren het ideale oefenterrein. Onder meer om mijn materiaal voor de Marathon des Sables te testen. Het was vooral belangrijk om de goede sokken-schoenencombinatie te vinden."

Naast wedstrijdloper en triatleet, is Fierens ook de organisator van de Koksijdse stratenloop in januari, enkele duatlons en triatlons in de kustgemeente. Hij kent de plaats dan ook als zijn broekzak en is de ideale persoon om te vertellen wat je er als loper mag verwachten: "Het is de perfecte omgeving voor lopers die pittig willen trainen. De Hoge Blekker, de hoogste duin van de Belgische kust, vind ik de absolute klapper. Een echte kuitenbijter die je via een asfaltweg en via het zand kan beklimmen. Voorts heb je in de Koksijdse duinen heel wat wandelroutes waarop ook lopers zich uitleven. Welluidende routes zoals Schelleplekke en Schipgat kronkelen er door de natuur."

Volgens Fierens doen langeafstandslopers er goed aan om een duinentraining op te nemen in hun wedstrijdenvoorbereiding: "Een stevige loop in de duinen kan je vergelijken met een krachttraining. Ik raad langeafstandslopers wel aan om de duinen niet te veel op te zoeken, want door de zware beklimmingen verlies je heel wat van je snelheid."