Om een marathon uit te lopen heb je niet alleen goeie benen, maar ook heel wat energie nodig. Energy Lab werkte voor running.be magazine een volledig eet- en drinkplan uit.

Niet alleen de dag van de marathon zelf, maar ook de week ervoor is erg belangrijk. De trainingen worden afgebouwd en je voeding verdient dan extra aandacht. Tijdens deze week kan je immers je energievoorraad aanleggen om de vermoeidheid tijdens de marathon zo lang mogelijk uit te stellen.

In je lichaam bevindt zich een voorraad aan koolhydraten (je benzine) die 90 minuten kan meegaan. De laatste drie dagen voor de marathon dien je deze voorraad overvol te laden, ook wel koolhydraatstapeling of carbo loading genoemd. Je lichaam slaat deze koolhydraten op en zal ze verbranden tijdens je zware inspanning.

Hou er rekening mee dat je lichaamsgewicht zal stijgen met ongeveer twee kilo: enerzijds door de koolhydraten die je opstapelt, anderszijds door vochtophouding. Elke gram koolhydraten houdt immers wat vocht vast. Geen paniek: dit is een extra vochtreserve, die je onderweg zal uitzweten en waardoor je ook minder snel uitgedroogd zal zijn. Alleen maar voordelen dus!

Om die reserve aan koolhydraten aan te leggen, kan je het best je normale porties (en dan voornamelijk koolhydraten: brood, pasta, rijst, ontbijtgranen, granenrepen, fruit, ...) iets verhogen. Eet je zeker niet ziek, maar zorg dat je wel meer eet dan je gewoon bent.

Lees het volledige artikel, met meer uitleg over eten en drink op de dag van de marathon zelf en een gedetailleerd eet- en drinkschema, in het januarinummer van running.be magazine!