De coolste loopwedstrijd? Dat moet wel de Marathon van Spitsbergen zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de temperatuur. De uitzichten en beleving tijdens de meest noordelijke marathon ter wereld zijn onvergetelijk. Een ijsbeer loop je het liefst alleen aan de finish tegen het lijf ...

In de achtergrond domineren de spitse toppen van - jawel - Spitsbergen het fabelachtige decor. De wind blaast hard in het gezicht en de thermometer heeft een flinke duik onder het vriespunt genomen. Twee ijsberen - in carnavalskostuum, geen echte - begeleiden dolgelukkige lopers een voor een naar de aankomst. Welkom op de Marathon van Spitsbergen, de meest noordelijke marathon ter wereld.

Voor we samen op avontuur gaan en ons in de grootste wildernis van Europa wagen, eerst een lesje aardrijkskunde. Spitsbergen is het hoofdeiland van Svalbard, een archipel van zo'n 80 eilanden tussen Noorwegen en de Noordpool. Van de totale oppervlakte van 62.000 km², dubbel zo groot als België, is ruim 60% bedekt met gletsjers. Naast de 2552 burgers zijn ijsberen, rendieren, poolvossen, walrussen, zeehonden en tal van arctische vogelsoorten de belangrijkste inwoners. Op zee kan je walvissen zoals beluga's en bultruggen spotten. Ook de blauwe vinvis, de grootste van alle walvissen, is een potentiële toeschouwer tijdens de Marathon van Spitsbergen. Zeg nu zelf, het is eens iets anders dan een marathon in Londen of New York.

Lees het volledige artikel

nu onmiddellijk digitaal op Blendle. Klik hier, meld je aan en lees! Of in het meinummer, nu in de winkel!