We wensen het niemand toe, maar soms gebeurt het toch: tijdens een looptochtje valt er iemand flauw of heeft een persoon medische hulp nodig. Hoe dien je dan het best de eerste zorgen toe? Kan je je daarop voorbereiden? En hoe ga je aan de slag met kleine kwaaltjes? Sportarts Hans Talloen van Energy Lab zet ons op weg.

Een paar blaren, een beetje kniepijn of wat steken in de zij. Het gros van de lopers wordt er weleens mee geconfronteerd. Is het niet bij zichzelf, dan wel bij een andere sporter. Het verstoort misschien de looppret, maar dat soort dingen catalogeren we eerder onder de noemer 'kwaaltjes'.

Jammer genoeg doen er zich tijdens het lopen soms ook ernstigere situaties voor en verkeert er iemand in nood: een loopmaatje dat flauwvalt of misschien een toevallige passant die plots door de benen zakt. Het is geen leuke gedachte, maar op zo'n moment is het van groot belang om snel en correct te handelen. Sportarts Hans Talloen benadrukt: "Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen flauwvallen tijdens en na de inspanning. Gebeurt het tijdens de inspanning, dan is dat altijd alarmerend en wijst dat vaak op een cardiovasculair probleem. Na de inspanning is het minder verontrustend en fysiologisch niet abnormaal. Tijdens het lopen gaat al het bloed naar de spieren, waardoor een tekort aan bloed richting de hersenen wordt gestuurd. Je bloeddruk zakt en je wordt duizelig. Bleek worden, hartkloppingen en een extreme transpiratie zijn andere duidelijke symptomen. Wie deze herkent, kan flauwvallen voorkomen."

Lees het volledige artikel

nu onmiddellijk digitaal op Blendle. Klik hier, meld je aan en lees! Of in het meinummer, nu in de winkel!