Heb je na een loopprestatie trek in fastfood? Dan hoef je niet noodzakelijk te zondigen, want er zijn heel wat gezonde manieren om op krachten te komen via een heerlijke maaltijd of snack.

Iedereen weet dat fastfood bomvol suikers, vetten en zout zit, en bitter weinig nuttige voedingsstoffen (vitamines, vezels, mineralen) bevat. Wanneer je te veel verzadigde vetten binnenspeelt, kan je slechte cholesterol stijgen, wat een verhoogd risico op hart- en vaatziekten inhoudt. Ook te veel zout kan nadelig zijn voor je lichaam, omdat je dan meer vocht vasthoudt. Op die manier kan je bloeddruk stijgen. Fastfood bevordert ook geen prestaties. Na een inspanning heb je vooral voldoende koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en onverzadigde vetzuren nodig. Hiermee krijg je voldoende energie en bevorder je het herstelproces van je lichaam. Uiteraard is het menselijk dat je niet kan weerstaan aan de lokroep van de frituur. Maar je ontzegt je lichaam dan wel de nuttige voedingsstoffen waarnaar het op dat moment snakt om te recupereren. Geen schande, wel een zonde.

Verrijkende varianten

Uiteraard scheren we niet alle snelle, lekkere gerechten over dezelfde kam. Er bestaan heel wat gezonde varianten - ook in fastfoodketens - die je wél energie en voedingsstoffen leveren en je snel na de inspanning weer topfit doen voelen. Wraps, bijvoorbeeld. Gevuld met verschillende groenten en zonder overdosissen saus, vlees of kaas zijn ze vetarm en best gezond. Of schuif aan bij de saladbar en maak een kleurrijk bordje met allerlei groenten. Zo krijg je heel wat vitamines, mineralen en vezels binnen. Als je alle verleidelijke dressings en toppings links laat liggen, is je lichaam je dankbaar! Nog zo'n verrijkende, snelle hap? Een sandwich! Kies voor volkoren- of meergranenbrood met mager vlees en veel groenten. Laat ook hier de sausjes onaangeroerd. Het vergt misschien wat discipline, maar als loper moet dat lukken, toch?

Lees het volledige artikel

nu onmiddellijk digitaal op Blendle. Klik hier, meld je aan en lees! Of in het maartnummer, nu in de winkel!