Tom Waes heeft een haat-liefdeverhouding met lopen. De durfal liep een degout op in de Marathon des Sables, maar bereidt zich ondertussen al weer met volle goesting voor op de marathon van Amsterdam.

Wanneer ben je beginnen te lopen?

Waes: "Eigenlijk was ik een fietser. Via een onnozele weddenschap heb ik in 2006 deelgenomen aan de DVV Antwerp 10 Miles. Die wedstrijd werd toen voor het eerst georganiseerd op Linkeroever. Alles was nog kleinschalig. Zonder al te veel voorbereiding heb ik een vrij goede tijd gelopen. Door het fietsen had ik wel een goede basis. Coach Simon Scherpenberg heeft me opgemerkt en zag dat er wel iets in mij zat. Vanaf dan ben in met zijn schema's beginnen te lopen."

Kan je uitleggen waarom je graag loopt?

"Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet of ik wel graag loop. De moeilijkste meters zijn de meters naar mijn voordeur. Ik sleur me telkens weer naar buiten maar na 500 meter zitten m'n gedachten alweer ergens anders. En het gevoel als ik terug thuiskom, blijf ik super vinden. Ik neem een douche, eet iets en plof daarna voldaan in de zetel. Heerlijk vind ik dat. Simon fietst ook bijna altijd mee. Dat is niet alleen praktisch - hij geeft me onderweg water aan -, maar zo heb ik ook een leuke babbel. Ik ben ervan overtuigd dat ik de lange trainingen van meer dan 2 uur alleen niet zou volhouden zonder zijn steun. Ook al ben ik kapot, hij motiveert me om verder te doen. Ik heb ook iemand nodig die een afspraak maakt en die zich daaraan houdt. Soms sta ik op met lood in m'n schoenen, maar als er een afspraak staat, dan ben ik weg."

Je bent nu terug op tv te zien met Reizen Waes. Wat mogen we daarvan verwachten?

"Ik ben naar acht bijzondere landen getrokken waar je ofwel nog nooit van hebt gehoord of die minder evident zijn, zoals Iran, Zuid-Soedan en de Pitcairneilanden, in de Pacific. Ik zocht dan uit wat er te beleven valt. Het zijn allemaal bestemmingen die niet in de mensen hun hoofd opkomen. En ook dan zaten mijn loopschoenen in mijn reiskoffer."

Lees het volledige interview in het septembernummer van running.be magazine!