Eten en drinken is sowieso al erg belangrijk voor lopers, maar als het kwik de hoogte in gaat wordt het nóg meer een aandachtspunt. Enkele zomerse eet- en drinktips van Energy Lab op een rijtje!

DO! Eet koolhydraatrijke voeding!
Bij warm weer gaat je koolhydraatverbranding de hoogte in. Daarom is het aangeraden om een koolhydraatrijke maaltijd te nuttigen, zoals pasta, rijst, couscous, quinoa, witte boterhammen of pannenkoeken. Warm weer gaat vaak samen met een verminderde eetlust, dus combineer bij weinig honger je maaltijd eventueel met een koolhydraatrijke drank, liefst een isotone sportdrank.

DON'T! Vermijd vezels en vet!
Vermijd vezelrijke voeding, bijvoorbeeld te veel fruit. Vezels zorgen er immers voor dat je minder volume koolhydraten kan opnemen en ze kunnen eventueel maag- en darmklachten veroorzaken (diarree, winderigheid, opgeblazen gevoel,...). Ook overtollige vetten zijn geen goed idee, aangezien de vetverbranding een beetje daalt door de warmte.

DO! Drink voldoende...
Drink voldoende voor, tijdens en na de inspanning. Als je aan het lopen bent, is 200 ml elke 15 à 20 minuten ideaal.

DON'T! ... maar niet te veel!
Meer dan een liter per uur drinken heeft ook weer geen zin. Het lichaam kan zo?n grote hoeveelheden gewoonweg niet verwerken.

Lees de overige do's & don'ts in het julinummer van running.be magazine!