Donderdag komen in Brugge 144 vrouwen aan de start van de vierde editie van de Oxyclean Classic Brugge-De Panne. Met Jolien D'hoore, Kirsten Wild en Lorena Wiebes tekenen alle vorige winnaressen ook dit jaar present. Wie wordt de eerste met twee streepjes achter haar naam op de erelijst van deze topkoers uit de UCI Women's World Tour? Of krijgen we een nieuwe naam op het hoogste schavotje? Aan kanshebbers geen gebrek ...

Drie keer eindigde de Oxyclean Classic Brugge-De Panne al op een massasprint. Bij de eerste editie in 2018 sprintte Jolien D'hoore sneller dan Chloe Hosking en Christine Majerus. Een jaar later drie nieuwe namen op het podium met in volgorde van 1 naar 3: Kirsten Wild, Lorena Wiebes en Lotte Kopecky. In de najaarseditie van 2020 leek Jolien D'hoore haar tweede zege te pakken te hebben, maar omdat ze in de sprint van haar lijn was afgeweken, besliste de wedstrijdjury de viervoudige Belgische kampioene te declasseren. Lorena Wiebes werd tot winnares uitgeroepen en kreeg op het podium gezelschap van Lisa Brennauer en Lotte Kopeckey.

STRIJD TEGEN DE WIND IN DE MOEREN

Alle winnaressen van de voorbije jaren zullen donderdag van de partij zijn wanneer het startschot weerklinkt op 't Zand in Brugge. Maar of het voor een vierde keer tot een massasprint zal komen? Het 158,5 km lange traject door de Westhoek mag dan wel biljartvlak zijn, dat betekent niet dat het parcours van de poes is. In de twee lokale rondes van 45,1 km die de vrouwen in en om De Panne moeten afleggen, ligt ook de beruchte passage door De Moeren.

Vorig jaar werd de schifting achteraan doorgevoerd. Door de felle wind die over de polders blies, brak het peloton in stukken. In de Veurnestraat in De Panne sprintten 24 vrouwen voor de zege. 'Massasprint' is dus een relatief begrip. Maar 'massasprint', 'groepssprint' of 'sprint van een omvangrijke kopgroep' ... dat het donderdag een loodzware koers zal worden, staat buiten kijf. De favorieten moeten we dan ook bij de snelle én sterke vrouwen zoeken.

D'HOORE STERK OMRINGD

Jolien D'hoore is aan haar laatste seizoen bezig en wil in de eerste van vijf Belgische wedstrijden in de UCI Women's World Tour maar wat graag scoren. De 31-jarige kopvrouw van SD Worx weet zich met Amy Pieters en Chirstine Majerus goed omringd. De Nederlandse en de Luxemburgse zijn zelf ook niet traag en kunnen donderdag ook winnen. Pieters won dit jaar al Nokere Koerse, werd tweede in de Omloop van de Westhoek en derde in de Omloop Het Nieuwsblad. Majerus schreef zondag de Omloop van de Westhoek op haar naam. D'hoore mocht dit jaar al het zegegebaar maken in de openingsrit van de Healthy Ageing Tour, twee weken geleden.

In die rit die D'hoore won - in het Nederlandse Assen - kwam Lorena Wiebes (DSM) lelijk ten val. De Nederlandse is hersteld en gaat donderdag in de Oxyclean Classic Brugge-De Panne op zoek naar haar eerste seizoenszege. Ook Kirsten Wild (Ceratizit-WNT Pro Cycling), die eind vorig jaar getroffen werd door het coronavirus, staat dit jaar nog blanco. Met de Duitse kampioene Lisa Brennauer en de Italiaanse Maria Giulia Confalonieri beschikt Wilds team over nog twee sterke speerpunten.

KOPECKY EN CANT

Dé kopvrouw bij Liv Racing is Lotte Kopecky. De Belgische kampioene sprintte begin deze maand naar de overwinning in Le Samyn en stapelde voor de rest de ereplaatsen op in de grote koersen. In Le Samyn liet Kopecky in de sprint de Deense Emma Norsgaard (Movistar) en de Australische Chloe Hosking (Trek-Segafredo) achter zich. Daarmee hebben we meteen nog twee kanshebbers voor donderdag genoemd.

En wie nog meer namen wil ... Hou zeker ook de Australische kampioene Sarah Roy (Team BikeExchange), haar land- en ploeggenote Grace Brown, de Duitse Lisa Klein (Canyon SRAM Racing) en de Italiaanse toppers Elisa Balsamo (Valcar-Travel & Service) en Marta Bastianelli (Alé BTC Ljubljana) in de gaten. Die laatste is de winnares van de Ronde van Vlaanderen 2019.

Ook heel interessant om volgen wordt de prestatie van de 'veldrijdsters' van Ciclismo Mundial. Wat zijn ex-wereldkampioene Ceylin Alvarado en drievoudig wereldkampioene cyclocross Sanne Cant waard tussen de beste en snelste wegrensters ter wereld? Lotte Kopecky liet afgelopen winter fraaie dingen zien in het veld. Kunnen Alvarado en Cant hetzelfde op de weg?

LIVE OP TV

Op woensdag 24 maart is er de Oyxclean Classic Brugge-De Panne voor mannen en op donderdag 25 maart zijn de vrouwen aan de beurt tijdens hun 'LOTTO Women Classic'. Beide UCI WorldTour-wedstrijden zijn live te volgen op Sporza, Tipik en Eurosport.