Tijdens de Oxyclean Classic Brugge-De Panne op woensdag 24 maart moeten de mannen drie keer de verschrikkelijke wind in De Moeren trotseren. Een dag later zullen de vrouwen twee keer 'ten oorlog' trekken in deze historische poldervlakte in Veurne. Ex-winnaar Guillaume Van Keirsbulck is lyrisch over het parcours en getuigt over de heroïek van De Moeren.

"Als ik De Moeren hoor of zie, denk ik aan waaiers, veel wind, een peloton dat in duizend stukken scheurt", vertelt Van Keirsbulck, die in 2014 de Oxyclean Classic Brugge-De Panne op zijn naam schreef. "Het is altijd een gevecht in De Moeren", gaat de 30-jarige Van Keirsbulck verder. "Op de kant rijden is iets wat ik het liefst doe als coureur. Ik vind het plezant om in waaiers te rijden. Het is één van mijn favoriete dingen." Laat het meteen een open sollicitatie zijn naar potentiële werkgevers toe, want de West-Vlaamse flandrien - die vorig jaar bij CCC nog ploegmaat was van Greg Van Avermaet - zit momenteel nog zonder ploeg.

De Oyxclean Classic Brugge-De Panne maakt deel uit van de UCI WorldTour. De koers start op 't Zand in Brugge en eindigt in de Veurnestraat in De Panne. Voor de mannen is dit na een tocht van 203,9 km en voor de vrouwen na 158,5 km. De lokale rondes (3x45 km voor de mannen, 2x45 km voor de vrouwen) in de Westhoek bepalen het gezicht van de wedstrijd. De passages door De Moeren worden cruciaal. "Je voelt het al als je langs het kanaal rijdt richting De Moeren", getuigt Van Keirsbulck. "Voor het rondpunt is het al een groot gevecht. Je ziet al dat sommige renners beginnen afhaken omdat ze niet van dat gevecht houden. Eens je over de brug De Moeren indraait, begint de oorlog!"

MET DANK AAN DE AARTSHERTOGEN

Bij de vrouwen won de Nederlandse Lorena Wiebes vorig jaar in de spurt, maar bij de mannen luidde de verschrikkelijke wind in De Moeren - waar het landschap wordt getypeerd door rechte verbindingswegen afgezoomd met bomen en door rechthoekige percelen - een fantastische afvallingskoers avant la lettre in. Uiteindelijk zegevierde Yves Lampaert na heroïsche strijd tussen flandriens.

Heroïek en historiek gaan hand in hand in de Westhoek. Dat er heden ten dage gekoerst kan worden in De Moeren hebben we te danken aan ... aartshertogen Albrecht en Isabella. Begin 17de eeuw beslisten de toenmalige heersers over de Zuidelijke Nederlanden om het gebied in te polderen. Het toenmalige moeraslandschap met twee grote poelen - de Kleine en de Grote Moere - werd omgevormd tot vruchtbare landbouwgrond. En een paar eeuwen later tot vruchtbare koersbodem ...

LIVE OP TV

Wie de nieuwe heersers van de Westhoek en van De Moeren worden, weten we op woensdag 24 en donderdag 25 maart. De Oxyclean Classic Brugge-De Panne is beide dagen live te volgen op Sporza, Tipik en Eurosport.