Sport.be

Veldrijden

Van der Poel: 'Een van mijn beste dagen van het seizoen'

02.02.2020 | Niels Dirkx

Belga

Mathieu van der Poel volgt zichzelf op als wereldkampioen veldrijden. De Nederlander overklaste zondag op het WK in het Zwitserse Dübendorf de tegenstand en mocht na afloop voor de derde keer, na 2015 en 2019, de regenboogtrui aantrekken.

"Dit was een van mijn beste dagen dit seizoen. Ik voelde me sterk en het gaf me vleugels toen ik al zo snel alleen voorop belandde. Ik denk dat ik een perfecte race heb gereden. Dit is misschien wel mijn mooiste wereldtitel", zei de 25-jarige Van der Poel.

De zware wedstrijdomstandigheden speelden de Nederlander in de kaart. "Op deze manier komen de sterksten vanzelf voorop. Dat is altijd goed op een WK", zei hij. "Heel speciaal om weer wereldkampioen te worden. Het was een van mijn grote doelen deze winter. Ik had geen andere titel te verdedigen."

De Brit Tom Pidcock kaapte op 1:20 het zilver weg voor Toon Aerts, die als derde en eerste Belg eindigde.

"Vanaf het begin van het seizoen heb ik gezegd dat dit het grote doel was. Vorig weekend voelde ik al dat ik naar de topvorm aan het groeien was", vertelde Van der Poel. "Ik had wel een uitzonderlijke dag vandaag. Ik ben heel tevreden. Ik reed een goed eerste stuk in de modder, ik kon direct het verschil maken."

Meteen besloot hij de marge dan maar zo snel mogelijk uit te breiden. "Voor het geval dat ik lek zou rijden of een probleem met de ketting zou krijgen. Het materiaal had flink te lijden vandaag, daarom heb ik ook twee keer per ronde gewisseld en op sommige stukken ben ik eerder gaan lopen, om de risico's te mijden. Het is mooi om zo te winnen, maar de voorsprong zegt me minder. Of ik met een minuut win of 40 seconden maakt dan niet zo veel uit."

Hij had afgezien, ook al oogt dat vaak niet zo bij Van der Poel. "Het was enorm lastig. Toen het stopte met regenen begon de modder op te drogen en werd het echt zwaar. Dit is misschien wel het zwaarste parcours waar ik ooit heb gereden, zeker op een WK."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer