Sport.be

Veldrijden

Van der Poel rijdt tegenstanders in de vernieling op het WK

02.02.2020 | Niels Dirkx

Belga

Mathieu van der Poel heeft zondag met overmacht het WK veldrijden gewonnen. In het Zwitserse Dübendorf liet hij geen spaander heel van zijn tegenstanders. Tom Pidcock veroverde de zilveren medaille, Toon Aerts haalde het brons nog binnen voor de Belgen.

Mathieu van der Poel was met slechts één nederlaag op 24 wedstrijden dit seizoen de onbetwiste topfavoriet om zichzelf op te volgen als wereldkampioen. De Nederlander dook na een blitzstart ook als eerste het veld in en legde het tempo meteen torenhoog. Aanvankelijk konden enkel Belgen Toon Aerts, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout het wiel van de titelverdediger volgen. Na een halve ronde bleef alleen Toon Aerts nog in zijn buurt, maar even later moest ook hij een ontketende Van der Poel laten gaan.

Wout van Aert vertrok vanop de derde startrij en moest na de start meteen aan een achtervolging beginnen. Na een ronde was de drievoudige wereldkampioen al wel opgeschoven tot de vijfde positie. Twee rondes later kwam hij aansluiten bij een grote achtervolgersgroep met naast Aerts, Iserbyt en Vanthourenhout ook nog Belgisch kampioen Laurens Sweeck en de Brit Tom Pidcock. Maar ook met verenigde krachten in de achtervolging werd de achterstand op Van der Poel almaar groter. Niet eens halfweg de wedstrijd had de Nederlander al een bonus van een minuut.

In de vierde ronde plaatste Pidcock een snedige demarrage. Iserbyt probeerde om de Brit te volgen, maar trapte op zijn adem en viel terug. De groep met vijf Belgen viel nadien volledig uit elkaar. Aerts probeerde de kloof op de 20-jarige Pidcock te dichten. De Kempenaar kwam tot op een handvol seconden, maar raakte niet tot in zijn zog. Na een terugval kreeg hij ook opnieuw het gezelschap van Van Aert.

Het leek dat de twee onderling zouden strijden voor het brons, maar een lekke band sloeg Van Aert uit de medaillerace. Aerts ging in de slotronde in een ultieme jacht alsnog op zoek naar Pidcock en de zilveren medaille.

Maar dat allemaal gebeurde meer dan anderhalve minuut achter de rug van Mathieu van der Poel. De Nederlander reed in een foutloze wedstrijd van begin tot einde aan de leiding en bekroonde zijn indrukwekkende onemanshow met een derde wereldtitel veldrijden bij de profs. Pidcock hield uiteindelijk stand en pakte in zijn eerste WK bij de profs de zilveren medaille, op 1:20 van Van der Poel. Nog eens 25 seconden later moest Toon Aerts vrede nemen met de derde plek. De plekken vier tot zes werden met Van Aert, Sweeck en Vanthourenhout bezet door Belgen.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer