Sport.be

Veldrijden

Kamp schenkt Nederland tweede gouden medaille

01.02.2020 | Ward Bollen

Belga

Twee op twee voor Nederland, want na Shirin van Anrooij bij de meisjes, heeft Ryan Kamp de wereldtitel veldrijden bij de heren beloften gepakt in Dübendorf. De Belgen speelden niet mee voor de ereplaatsen.

De Fransman Benoit nam in zijn typische stijl de beste start en voerde meteen de forcing. De Zwitser Kuhn pakte over en we kregen een kopgroep van vijf renners met verder nog Ronhaar (Ned), Kamp (Ned) en onze landgenoot Niels Vandeputte. De Italiaan Dorigoni probeerde nog de oversteek te maken naar de kopgroep, maar faalde en werd zelfs achtergelaten door Hendrikx (Ned). Toon Vandebosch volgde na 1 ronde al op 47 seconden. Yentl Bekaert was de tweede Belg in koers na 2 rondes en telde 17 seconden achterstand.

In de derde ronde zette Kamp stevig door vooraan en trok de hele kopgroep uit elkaar. Uit de achtergrond kwam Hendrikx bij Vandeputte. Daarachter, vanaf plaats 7, viel een kloofje. Ben Tulett was na een stevige remonte opgerukt richting de top 10 op 27 seconden van de leiders. Bij het ingaan van de vierde ronde telden we 6 leiders: 3 Nederlanders, 1 Zwitser, 1 Italiaan en 1 Belg. Nederland controleerde, Hendrikx pakte de kop, voerde het tempo op en Vandeputte moest afhaken.

Daarna was het aan Kamp om te versnellen en hij pakte meteen enkele tientallen meters. De andere Nederlanders speelden het ploegenspel en Benoit en Kuhn probeerden te reageren. Tulett schoof steeds meer op en ging voorbij Vandeputte naar de zesde plaats, maar zou later teruggeslagen worden door pech. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde had Kamp 6 seconden voorsprong op Kuhn en 17 op Benoit. Bij de laatste ronde was die voorsprong meer dan verdubbeld naar 14 seconden, maar was Hendrikx wel plots derde op 37 seconden, voorbij Benoit.

Een ontroerde Kamp pakte goud met 36 seconden voorsprong op Kuhn en 52 op Hendrikx. Benoit moest zich tevreden stellen met de meest ondankbare plaats: 4de op 1'16", kort gevolgd door Ronhaar, de derde Nederlander in de top vijf. Feijoo (Spa) eindigde zesde voor Vandeputte, onze eerste landgenoot, op de zevende plaats. Jelle Camps finishte als negende op 2'15", Bekaert tiende op 2'36".Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer