Sport.be

Veldrijden

Thibau Nys: 'De start wordt heel belangrijk'

10.01.2020 | Erik Duchateau

Belga

Vraag is wie Thibau Nys van de Belgische veldrittitel bij de junioren kan houden. 'De zoon van' begint zaterdag om 13u45 aan zijn titelstrijd in Antwerpen.

Met zeges in de Jingle Cross, Trek Cup, GP Pelt, Gieten, Bern, Gavere, het Europees Kampioenschap, Tabor, Koksijde, Kortrijk, Zonhoven, Namen, Heusden-Zolder, Diegem en de GP Sven Nys zit Thibau Nys al aan 15 overwinningen dit seizoen. Net daarom is hij dus torenhoog favoriet voor de driekleur.

De 17-jarige Europese kampioen ging woensdag het parcours van het BK verkennen. "Na de start volgt meteen een zeer technische zone waarop je je best niet laat verrassen. Vooraan zitten is daar de boodschap dus de start is wel heel belangrijk. De ene hindernis volgt daarna de andere op. Wie opgehouden wordt, kan daar al veel tijd verliezen. Het kost dan een pak energie om alsnog naar voor te rijden", stelde Thibau Nys.

"In het parkje wachten er enkele hellingen. Nu kan je nog overal naar boven rijden. Indien het zwaar gaat regenen zal het hier wel veranderen en moet men een goede bandenkeuze maken. De balkjes die er liggen zijn al springend te nemen. Na de materiaalpost volgt een schuine kant waarop je best bovenaan blijft. Op het zand aan het water kan een gat geslagen worden met het ponton als recuperatiepunt. Daarna komen we stilaan aan de finishzone waarin de laatste bocht zeer goed moet aangesneden worden als het tot een sprint komt. Ik ben alvast best tevreden met dit soort omloop", gaf Nys junior mee.

Wie zijn nu de concurrenten van Nys? Ward Huybs, Lennert Belmans, Emiel Verstrynge, Yetze Van Campenhout, Yorben Lauryssen en onder andere Jente Michels. Laatstgenoemde maakt zijn rentree op het Strand van Sint-Anneke na een polsbreuk die hij opliep in Diegem.

Lennert Belmans won afgelopen zondag nog in Brussel en legde tijdens de laatste crossen Nys enkele keren het vuur aan de schenen. Ward Huybs rijgt de ereplaatsen dit seizoen aaneen. Emiel Verstrynge tankte vertrouwen door winst in Gullegem en houdt van crossen op zandstroken. Yorben Lauryssen was op stage in Mallorca, terwijl Yetze Van Campenhout last heeft aan de rug en in Antwerpen een mindere periode door blessure hoopt af te sluiten.

Thibau Nys start alvast als dé topfavoriet om Ryan Cortjens op te volgen als Belgisch kampioen bij de junioren.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer