Sport.be

Veldrijden

Van der Poel sluit 2019 af met winst in Sylvestercross

30.12.2019 | Erik Duchateau

Belga

Mathieu Van der Poel heeft de Ethias Cross in Bredene op zijn naam geschreven. De Nederlander hield in de Sylvestercross op de Grasduinen Tim Merlier en Gianni Vermeersch ruim achter zich. Het is voor Van der Poel de eerste zege uit zijn loopbaan in Bredene.

Het was Thijs Aerts die in Bredene als eerste het veld in reed. In zijn wiel volgden onder andere Mathieu Van der Poel en Diether Sweeck. Laatstgenoemde repte zich in een mum van tijd naar voor en ging even voor de rest uitrijden. Zdenek Stybar kende ook een goede start, maar ging in de materiaalpost compleet in de fout. De Tsjech ging zelfs even over de afsluiting hangen en verloor hierdoor kostbare tijd.

Sweeck begon met een voorsprong van 5 seconden op Van der Poel aan de tweede ronde. Daarna volgden Aerts en Tim Merlier. Laatstgenoemde schoof aan bij Sweeck en Van der Poel waardoor we drie leiders kregen. Sweeck maakte in de derde ronde een foutje en verloor zo voeling met de kop van de wedstrijd.

Na iets meer dan een halfuur cross vond Van der Poel het welletjes en schudde hij zijn enige opponent, Merlier, van zich af. Sweeck bleef knokken voor de derde plaats aangezien Gianni Vermeersch aan het naderen was. Vermeersch ging met nog twee en een halve ronde voor de boeg op en over Sweeck.

Van der Poel ging net voor het ingaan van de slotronde nog eens onderuit, maar zijn voorsprong op de rest was zo groot dat zijn 16de zege nooit meer in gevaar kwam.

De zevende Ethias Cross van het seizoen volgt op woensdag 5 februari in Maldegem. De slotmanche is op zondag 16 februari in het Nederlandse Hulst.

VAN DER POEL: 'GEZOND BLIJVEN IS DE BOODSCHAP'

"Het is de tweede keer dat ik hier rij in Bredene", vertelde Van der Poel na afloop. "Voor het eerst kon ik hier winnen. Onderschat de omloop toch niet. Er waren hier zware stroken met diepe sporen waardoor je niet goed zag waarheen je reed. Ik kwam hierdoor zelfs eens ten val. Gelukkig zonder veel erg. Ook de laagstaande zon maakte het er niet gemakkelijk op."

Van der Poel schudde net over halfkoers zijn enige metgezel Tim Merlier van zich af. "Ik had een heel goed spoor te pakken en kon daarin doortrekken. Daardoor sloeg ik een kloof en reed ik van Merlier weg. Het was de bedoeling om van dan af zo min mogelijk fouten te maken maar daar slaagde ik maar deels in. Ik haperde immers nog enkele keren."

Het sportieve jaar 2019 zit erop voor de wereldkampioen. Het werd er één met sterke prestaties voor de Nederlander. "Mag ik het een grand cru jaar noemen? Het was wel uniek ja. Ik vrees dat ik dit niet meer zal kunnen herhalen in 2020, al wil ik dat natuurlijk wel. Gezond blijven is echter de boodschap", verduidelijkte Van der Poel.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer