Sport.be

Veldrijden

Belgisch kampioen Aerts snelt op verjaardag naar zege in De Schorre

19.10.2019 | Gert-Jan Weyters

Belga

Belgisch kampioen Toon Aerts (Telenet Baloise Lions) heeft zaterdag de Superprestigecross in Boom op zijn naam geschreven. Hij haalde het op het zware modderparcours in Provinciaal recreatiedomein De Schorre na een lange solo voor teamgenoot Quinten Hermans en de Brit Thomas Pidcock (Trinity Racing).

Leider Eli Iserbyt kwam niet aan de start in Boom, de West-Vlaming wil alles op alles zetten voor de Wereldbeker en focust dus op de wedstrijd van zondag. Ook ploegmaat Michael Vanthourenhout was niet van de partij, de renner was ziek in het begin van de week en wilde liever een dag extra inplannen met het oog op Bern.

De kopstart kwam op naam van Tim Merlier, pas toe aan zijn tweede cross van het seizoen, gevolgd door Laurens Sweeck, Corné van Kessel en Quinten Hermans. Toon Aerts miste zijn start nadat hij uit z'n klikpedaal schoot. Al snel nam Hermans het commando over van Merlier, er stond geen maat op de Limburger die twee rondes op kop reed. Na twee rondes telden we vijf leiders: Hermans, Sweeck, Aerts, Van Kessel en Merlier, Pidcock volgde op zes seconden.
br>Iets voor halfweg cross moest Merlier zijn snelle start bekomen en zakte hij een beetje terug, vooraan wisten Sweeck, Hermans, Corné van Kessel en Toon Aerts een kloofje te slaan in de vierde ronde, Pidcock was intussen voorbij Merlier.

In de vijfde ronde mende Van Kessel op kop, in de hoop dat Pidcock niet zou terugkeren, want hij volgde op slechts drie seconden. Nadat de Nederlander van kop ging, besloot Aerts zijn kans te gaan. Hij versnelde, Laurens Sweeck moest het gaatje dichten en dat kostte krachten.

Aerts versnelde nog een keer en reed weg, ondanks een slipper. Achter hem volgden Hermans en Sweeck, Van Kessel viel terug naar plek vijf want Pidcock ging hem voorbij. Toen Sweeck vervolgens af te rekenen kreeg met materiaalpech in ronde 7 en ook nog eens van schoen moest wisselen viel hij helemaal terug en van het podium.

Aerts verzwakte niet vooraan, maakte wel nog glijpartij in een afdaling, en soleerde naar de zege. Hermans moest nog alles uit de kast halen om Pidcock af te houden voor de tweede plek. Hermans wordt wel de nieuwe leider in de Superprestige met 28 punten, drie meer dan Corné van Kessel, Lars van der Haar staat derde met 23 punten.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer