Sport.be

Veldrijden

Worst pakt de zege in Polderscross, opgave Cant

12.10.2019 | Ward Bollen

Belga

Annemarie Worst (777.be) heeft zaterdag de Ethias Cross in Kruibeke gewonnen. De 23-jarige Nederlandse zette nog voor het ingaan van de tweede ronde een solo op.

Dat kabinetstukje werkte ze perfect af. Yara Kastelijn werd tweede voor Ceylin del Carmen Alvarado, waardoor het podium helemaal Nederlands was. Kim Van De Steene werd achtste, net voor Ellen Van Loy. Wereldkampioene Sanne Cant kende een offday en gaf halverwege op.
De Nederlandse Thalita de Jong kwam bij haar rentree - de oud-wereldkampioene was een tijdlang out door klierkoorts - bijna ten val toen Tessa Zwaenepoel tegen de vlakte ging. Ze was zo meteen op achtervolgen aangewezen. Sanne Cant nam de beste start. De wereldkampioene trok als eerste het veld in en nam de rest op sleeptouw. Cant sloeg in de openingsronde samen met de Nederlandse Annemarie Worst en de Britse Anna Kay een kloof op een zeer omvangrijke groep.

Worst liet Cant en Kay vrij snel in de steek en begon als eerste aan de tweede ronde. Cant volgde op 13 seconden. Een groep met Anna Kay, Yara Kastelijn, Kaitlin Keough, Eva Lechner, Ceylin del Carmen Alvarado en Ellen Van Loy moest al 25 seconden goedmaken. Annemarie Worst bleef doorgeven.

Achter de Europese kampioene sloegen Yara Kastelijn, Kaitlin Keough en Anna Kay de handen in elkaar. Cant volgde wat verderop met Alvarado, Lechner en Arzuffi in haar wiel. Net voor het ingaan van de vierde ronde hield Cant het echter helemaal voor bekeken, ze stapte uit de wedstrijd.

Worst maakte een slipper terwijl achter haar Lechner, Kastelijn, Arzuffi, Kay, Alvarado en Keough samentroepten op 30 seconden van de eenzame leidster. Niet voor lang evenwel. Arzuffi versnelde en trok alleen op jacht naar Worst, die er een stevige tred op na hield.

Enkel de strijd voor de twee resterende podiumplaatsen bleek spannend. Daarvoor bikkelden Arzuffi, Alvarado en Kastelijn keihard. Laatstgenoemde muisde er met Alvarado vanonder. Kastelijn liet haar metgezelle in volle finale in de steek en verzekerde zich zo van de dichtste ereplaats.

REACTIES

"Ik had niet verwacht dat ik zo vroeg zou weggeraken", zei Worst. "Ik reed mijn eigen tempo en sloeg een kloof. Het was wel een zware cross, maar ik geloofde meteen in het welslagen van mijn poging. Ik wou ook niet meer op de rest wachten, want ik voelde me zeer goed. Dit is alvast een mooie zege."

De Nederlandse finishte voor haar land- en teamgenote Yara Kastelijn. "Ik had die tweede plaats niet verwacht, ik hoopte er wel op", stelde Kastelijn. "We staan mooi met twee meisjes van hetzelfde team op het podium. We maakten zelfs kans op een volledig podium van 777, maar Alice Maria Arzuffi kon plots het tempo niet meer aan. In de strijd voor de tweede plaats moest ik hard knokken, maar ik slaagde er wel in Caylin del Carmen Alvarado achter mij te houden."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer