Sport.be

Veldrijden

Kaptheijns wint bij dames, Belmans klopt Nys bij de junioren

08.09.2019 | Ward Bollen

Belga

Maud Kaptheijns heeft in Eeklo de eerste manche van de Ethias Cross voor vrouwen gewonnen. In de slotronde rekende de kopvrouw van Pauwels Sauzen-Bingoal af met Inge van der Heijden en de verrassend sterke Anna Kay.

In eerste instantie had Maud Kaptheijns de slag voorin gemist. Na een snelle start zakte de Nederlandse van Pauwels Sauzen-Bingoal er plots door en vormde er zich voorin een kwartet met Loes Sels, Inge van der Heijden, Anna Kay en Shirin van Anrooij. Met een sterke comeback in de tweede helft van de wedstrijd slaagde Kaptheijns er toch in om de kloof helemaal te dichten.

Daarmee was haar honger van nog niet gestild. Kaptheijns trok door, Sels en van Anrooij moesten definitief de rol lossen. Het podium - Kaptheijns, van der Heijden en Kay - was weg en moest alleen nog haar volgorde krijgen.

De 20 jaar jonge Kay was de verrassing van de dag en bleef verbazen. In de slotfase dropte de Britse zelfs nog een bommetje, zonder succes. De vele werken van Kaptheijns werden beloond. In de slotronde nam ze in de sprint vlot de maat van Van der Heijden. Kay legde beslag op de derde plaats.

"Na een zomer waarin ik veel heb veranderd, doet deze overwinning heel veel deugd. Ik hunkerde naar deze overwinning. Vorig jaar kon ik maar één keer winnen, daar cross ik niet voor." Ook op mentaal vlak was het een belangrijke zege voor Kaptheijns. "Dankzij mijn trainer heb ik heel veel vertrouwen gekregen. In een cross moet je in je hoofd ook goed voelen. Was dat vandaag niet het geval, dan had ik in de tweede ronde al afgegeven en was ik tevreden geweest met plaats vijf. Nu ben ik erin blijven geloven en ben ik alles blijven geven."
 
Kaptheijns zakte na een goede start even weg. "Ik had met mijn trainer nochtans afgesproken om niet volle gas te openen, maar bij de start kon ik dat toch niet laten. Als je in die eerste ronde als vijfde of zesde op de heuvel zit, dan moet je misschien afstappen. Dat wilde ik niet. Daarom heb ik toch alles gegeven, maar die inspanning moest ik even later al bekopen."

JUNIOREN


De eerste grote afspraak bij de junioren is uitgedraaid op een bijzonder spannende strijd. In de sprint haalde Lennert Belmans het voor Thibau Nys. Emiel Verstrynge vervolledigde het podium. Op het snelle parcours in Eeklo was het moeilijk om het verschil te maken.

Al snel vormde er zich een kopgroep van vier: Thibau Nys, Emiel Verstrynge, Jetze Van Campenhout en Lennert Belmans. Belmans was in eerste instantie niet mee na een gemiste start, maar maakte al snel de aansluiting. Halfweg breidde het kwartet uit tot een zestal, maar voor Ward Huybs, ploegmaat van Nys, en de Fransman Ugo Ananie zat er nooit een prominente rol in.

Op drie rondes van het einde luidde Belmans het offensief in, Verstrynge ging meteen mee in zijn spoor en ook Nys pikte even later zijn wagonnetje aan. In de laatste ronde slaagde er niemand nog in om voor afscheiding te zorgen.

Belmans dook als eerste de laatste rechte lijn in en rekende in de sprint af met Nys, die nog even uit zijn pedaal schoot. Verstrynge mocht als derde mee op het podium.

Een zichtbaar ontgoochelde Thibau Nys schoot in volle sprint uit zijn klikpedaal, maar de nummer vier van het WK in Bogense wilde dat niet als excuus inroepen. "Misschien was er zonder die pech iets meer mogelijk geweest, maar de beste heeft vandaag gewoon gewonnen. Ik had nog niet het gevoel waarop ik had gehoopt."

"Zo'n eerste cross, dat is toch altijd even wennen. Door een foutje in de slotronde moest ik bovendien ook nog een gaatje dichten. En dan schoot ik in de sprint nog uit mijn klikpedaal. Ach, dat hoort bij de cross en het is mijn eigen fout. Ik moet er zelf maar voor zorgen dat ik een normale sprint kan rijden", besloot Nys.

NIEUWELINGEN

De eerste overwinning van het seizoen in de Ethias Cross is voor Aaron Dockx. De Belgische kampioen bij de nieuwelingen reed van start tot finish aan de leiding en rondde zijn solo succesvol af. Bij de eerstejaars nieuwelingen was de overwinning voor Mike Uytterhoeven.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer