Sport.be

Veldrijden

Cant: 'Niet alles winnen, maar wel de mooiste trui'

02.02.2019 | Niels Dirkx

Belga

Sanne Cant heeft haar derde wereldtitel op rij beet. Onze landgenote verwees de Nederlandse dames naar plek twee, drie, vier en vijf en haalde haar gram na een seizoen waarin ze minder vaak aan het feest was dan andere jaren. "Het niveau ligt gewoon heel hoog", vertelde de wereldkampioene na haar zege in Bogense. "Je kan niet verwachten dat ik elk jaar twintig crossen win en uiteindelijk heb ik nu wel de mooiste trui om de schouders."

Acht overwinningen telde Cant tot voor dit WK. Dat is minder dan andere jaren en het leverde haar soms lastige vragen op van de pers. Dus was ze meer dan ooit geprikkeld om het goed te doen op het WK. "Iedereen verwacht dat ik zo vaak win, maar gemakkelijk is dat niet. Er zijn nieuwe dames bij gekomen, het niveau ligt heel hoog, elke week crossen we op het hoogste niveau. Ik heb hier geantwoord met de pedalen en haal het van drie Nederlandse dames."

Cant leefde hard toe naar dit WK. Ze kroonde zich voor de tiende keer tot Belgisch kampioenen en trok na de cross in Otegem (daags na het BK) op een lange stage naar Spanje om zich klaar te stomen. Ze paste zelfs voor de Wereldbeker in Pontchâteau. "Het was de juiste keuze. Ik heb daar echt hard getraind, harder dan ooit, ja misschien wel het hardst ooit in mijn carrière. Ofwel trok ik met junior Tulett (wereldkampioen bij de junioren en ook aan de slag bij de ploeg van de broers Roodhooft), Cortjens en Kielich op training ofwel ging ik alleen op pad. Dat heeft me enorm geholpen en sterker gemaakt. Ik ben er zelfs twee kilo vermagerd en was klaar om te pieken op het WK."

"Ik had een topdag", ging ze verder. "Alle puzzelstukjes vielen gewoon in elkaar en dat doet ontzettend veel deugd, drie keer wereldkampioen worden. Het bracht heel wat emotie in mij naar boven. Ik mag die trui opnieuw een jaar dragen en daar ben ik ontzettend trots op, want ik kreeg hem niet cadeau. Ik heb er echt voor moeten knokken. Het was een heel snelle race, met veel wind en omdat het lichtjes regende en de temperaturen boven het vriespunt lagen, was er toch wel wat modder. Het begon plots meer te schuiven en dat vond ik wel fijn, want het maakte het parcours iets meer technisch. Ik had een simpel tactisch plan: niemand mocht wegrijden en dat lukte goed. Uiteindelijk sloeg ik toe op het juiste moment. Brand kwam nog dicht, maar net niet dicht genoeg."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer